Аліса у Дивокраї (фільм, 1903)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Аліса у Дивокраї
англ. Alice in Wonderland
Жанр фентезійний фільм і німе кіно
Режисер Сесіл Гепвортd і Percy Stowd
Продюсер Сесіл Гепвортd
Сценарист Сесіл Гепвортd
У головних
ролях
Мей Кларк[d], Сесіл Гепвортd і Blaird
Оператор Сесіл Гепвортd
Кінокомпанія Walton Studiosd
Дистриб'ютор Biograph Companyd
Тривалість 8 хв.
Мова англійська
Країна  Велика Британія
IMDb ID 0000420

«Аліса у Дивокраї» (англ. Alice in Wonderland, 1903) — німий чорно-білий фільм Сесіля Гепворта[en] і Персі Стоу[en][1]. Перша екранізація «Аліси у Дивокраї» Льюїса Керролла[2]. Прем'єра відбулася 17 жовтня 1903 року.

Сюжет[ред. | ред. код]

Попри дуже поганий стан і пропущені епізоди в збереженій копії, видно, що фільм охоплює майже всі ключові моменти історії: початок, гонитву за білим кроликом, спроби Аліси потрапити в прекрасний сад за дверцятами, сцену на кухні з куховаркою та поросям, розмову з Чеширським котом, «шалене чаювання».

Фінал творці фільму спростили: сцени судового засідання немає. Аліса зустрічає процесію карт у саду, Чирвова королева запрошує її приєднатися до них, Аліса відмовляється, між ними спалахує сварка. Королева кличе ката, щоб той відрубав Алісі голову. Аліса відштовхує ката, що підійшов зі сокирою, і вся процесія карт біжить за Алісою садовою доріжкою (див. постер), Аліса втікає від них і… прокидається на галявині.

Художні особливості[ред. | ред. код]

Фільм зацікавив глядачів. У ньому є спецефекти досить високого рівня для кінематографу початку XX століття. Наприклад, Аліса зменшується і росте, перебуваючи в ляльковому будиночку.

Донині дивом збереглася лише одна копія цього фільму тривалістю близько 8 хвилин. І вона неповна — деякі частини втрачено. В оригіналі фільм тривав близько 10—12 хвилин, тобто, був значно довшим від звичайного британського кінофільму тих років. Можна сказати, що фільм був блокбастером ери початку кінематографу — не лише за тривалістю, а й щодо рівня продюсування, небаченого на той час.

В ролях[ред. | ред. код]

  • Мей Кларк[3] — Аліса
  • Сесіль Гепворт[en] — жаба
  • Місіс Гепворт — Білий Кролик / Королева
  • Норман Віттен — Капелюшник / Риба
  • Стенлі Фейтфул — гральна карта
  • Жоффре Фейтфул — гральна карта
  • Масовка з багатьох дітей у ролі гральних карт.

Видання[ред. | ред. код]

Матеріал фільму видано на DVD, як бонус до іншого фільму за цим твором Керролла: телефільму 1966 року «Аліса у Дивокраї»[en] режисера Джонатана Міллера[en]. Фільм супроводжує закадровий коментар диктора, який розповідає історію його створення та пояснює процес знімання.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Alice in Wonderland (1903). British Film Institute Screenonline.
  2. Mills, Ted (31 March 2016). The First Film Adaptation of Alice in Wonderland (1903). Open Culture. Процитовано 19 May 2017.
  3. May Clark, дочка власника еллінгу у Волтоні-на-Темзі[en], помічниця в монтажній кімнаті. Ім'я при народженні — Мейбел Кларк (Mabel Clark). Не плутати з американською акторкою Мей Кларк (Mae Clarke, 1910—1992). Джерела: Charles Barr,British Film Institute. All our yesterdays: 90 years of British cinéma. — British Film Institute, 1986. — P. 316. — 446 p. — ISBN 0851701795., Nettlefold Studios, Walton-on-Thames (англ.). Britmovie.co.uk. Архів оригіналу за 4 червня 2010.

Посилання[ред. | ред. код]