Мей Кларк

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мей Кларк
Народилася 16 серпня 1910(1910-08-16)[2][3][…]
Філадельфія, Пенсільванія, США
Померла 29 квітня 1992(1992-04-29)[2][3][…] (81 рік)
Вудленд-Гіллз, Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
  • злоякісна пухлина
  • Поховання Валгала-Меморіал-Парк (цвинтар)d
    Громадянство  США
    Діяльність акторка, телеакторка, кіноакторка
    Роки діяльності з 1929
    У шлюбі з Lew Briced
    IMDb nm0164883

    CMNS: Мей Кларк у Вікісховищі

    Мей Кларк (англ. Mae Clarke; 16 серпня 1910 — 29 квітня 1992) — американська актриса. Найбільш відома за роль Елізабет, нареченої Генрі Франкенштейна, яку переслідує Борис Карлофф у фільмі «Франкенштейн», а також за те, що отримала розрізаний навпіл грейпфрут Джеймса Кегні у фільмі «Ворог суспільства». Обидва фільми вийшли на екрани в 1931 році.

    Раннє життя[ред. | ред. код]

    Вайолет Мері Клотц (англ. Violet Mary Klotz) народилася у Філадельфії. Її батько був органістом театру. Вона вчилася танцювати в дитинстві і почала виступати на сцені у водевілях, а також працювала в нічних клубах.

    Кар'єра[ред. | ред. код]

    Кларк розпочала свою професійну кар'єру як танцівниця в Нью-Йорку, поділяючи кімнату з Барбарою Стенвік. Вона знялася в багатьох фільмах для Universal Studios, в тому числі в фільмі «Перша шпальта» (1931) і першій звуковій версії «Франкенштейна» (1931) з Борисом Карлоффом. Кларк зіграла роль Елізабет, нареченої Генрі Франкенштейна, на яку нападає Монстр (Карлофф) у день її весілля.

    «Ворог суспільства», який вийшов того ж року, містив одну з найвідоміших (і часто пародійованих) сцен кіно, в якій Джеймс Кегні кидає половину грейпфрута в обличчя Кларк, а потім виходить, щоб підняти Джин Харлоу.

    Фільм був настільки популярним, що його показували 24 години на добу в кінотеатрі на Таймс-сквер після його першого випуску; Через чотири місяці після прем'єри газета The Hollywood Reporter повідомила читачам, що колишній чоловік Кларк, Лью Брайс стверджував, що дивився фільм більше 20 разів (і принаймні двічі на тиждень), і що Брайс "каже, що йде подивитися сцену, де Мей Кларк отримує в око грейпфрутом[5].

    Кларк з'явилася в ролі Майри Довіль у попередній версії «Міст Ватерлоо» 1931 року. У фільмі вона зображує молоду американку, яка через обставини змушена займатися проституцією під час Першої світової війни в Лондоні; і фільм, і гра Кларка були добре сприйняті критиками.

    Кларк також знялася у скромному фільмі «Нічний світ» (1932), створеному для Code Universal, з Лью Ейрсом, Борисом Карлоффом, Геддою Гоппер і Джорджем Рафтом. У 1933 році вона зіграла головну жіночу роль у «Швидких робітниках», останньому фільмі Джона Гілберта як зірки MGM за контрактом, і «Леді Вбивця» з Джеймсом Кегні та Маргарет Ліндсі. Того ж року вона та актор Філіпс Холмс потрапили в аварію на одній машині, в результаті якої Кларк отримала зламану щелепу та шрами на обличчі. Ці травми, однак, не завершили її кінокар'єру, оскільки вона залишалася головною дівчиною протягом більшої частини 1930-х років. Проте її все частіше знімали у фільмах із меншим бюджетом, яким бракувало статусу її попередніх фільмів. Потім, до 1940 року, Кларк перейшла на ролі другого плану, хоча в кінці цього десятиліття у неї було кілька останніх головних ролей, зокрема, як героїня в республіканському серіалі «Король ракетників» (1949). У 1950-х і 1960-х роках Кларк зіграв незазначені ролі в кількох відомих фільмах, у тому числі «Співаючи під дощем», «Великий Карузо» і «Совсім сучасна Міллі». Остання її поява на екрані була у фільмі «Людина-кавун» 1970 року.

    На телебаченні Кларк з'явилася в багатьох епізодичних серіалах, включаючи «Головний госпіталь», Perry Mason і Batman. Кларк пішла на пенсію в 1970 році і викладала драматичне мистецтво.

    Особисте життя і смерть[ред. | ред. код]

    Кларк була одружена і розлучена тричі: з братом Фанні Брайс Лью Бріс, Стівенсом Бенкрофтом і Гербертом Ленгдоном. Усі союзи були бездітними.

    Пізніше Кларк жила у заміському будинку та лікарні Motion Picture & Television у Вудленд-Гіллз, Каліфорнія.

    Мей Кларк померла від раку 29 квітня 1992 року у віці 81 року. Похована на кладовищі Valhalla Memorial Park.

    Примітки[ред. | ред. код]

    1. Virtual International Authority File[Dublin, Ohio]: OCLC, 2003.
    2. а б в Bibliothèque nationale de France BNF: платформа відкритих даних — 2011.
    3. а б SNAC — 2010.
    4. а б Find a Grave — 1996.
    5. Chivalry. The Hollywood Reporter. 26 серпня 1931. с. 1. ProQuest 2297350426.

    Посилання[ред. | ред. код]