Амадей III (граф Савойський)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амадей III
Амадей III
Амадей III
Портрет Амадея (1701)
Амадей III
Граф Савойський
1103 — 1148
Попередник: Гумберт ІІ
Наступник: Гумберт III
 
Народження: не раніше 1095
Кариньяно, Провінція Турин, П'ємонт, Італія
Смерть: 30 серпня 1148[1][2][3]
Нікосія, Нікосія, Кіпр[3]
Поховання: Hautecombe Abbeyd
Рід: Савойська
Батько: Гумберт II Савойський[3]
Мати: Gisela of Burgundy, Marchioness of Montferratd[3]
Шлюб: Mahaut of Albond
Діти: Гумберт III (граф Савойський)[3], Матильда Савойська[3], Alix of Savoyd, Agnes of Savoyd, Margaret of Savoyd, Juliana of Savoyd, William of Savoyd, Peter of Savoyd і John of Savoyd

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Амаде́й III Хрестоносець (лат. і італ. Amadeus III; 1095 — квітень 1148) — граф Савойський та Морієнський (1103—1148).

Життєпис[ред. | ред. код]

Представник Савойського дому. Учасник Другого хрестового походу. Народився в Каріньяно, Савойське графство. Син Гумберта ІІ і Жізели Бургундської, доньки бургундського графа Вільгельма I. Успадкував графство після смерті батька. За життя любив високі титули, незаконно іменував себе герцогом Ломбардії, Бургундії, Шабле й вікарієм Священної Римської імперії (останню посаду займав його батько з дозволу імператора Генріха IV).

У 1103—1147 роках був комендантом-абатом монастиря святого Маврикія Агонського, де колись коронувалися бургундські королі. Допоміг відновити його, запровадив регулярні правила (1128). Заснував Абатство святого Сульпіція в Бюже, Октомбське абатство на озері Бурже (1125), Там'єське абатство в Божі (1132).

1128 року розширив свої землі «старого Шабле», приєднавши до них територію від Арва до Дранс-д'Абонданс — так зване «нове Шабле» з центром у місті Сан-Моріс. Одружився із Матильдою (Маго) Альбонською (1123), але вів війни з її братом альбонським графом Гігом IV, якого смертельно поранив 1142 року в битві при Ла-Бюїсьєрі. Після цього ледь не втратив свого графства, позаяк франкський король Людовик VI, що був одружений з його сестрою Аделаїдою, забажав приєднати Савою до корони. Врятувався завдяки посередництву Петра Пустельника, який змусив Амадея взяти участь у хрестовому поході Людовика VII. 1145 року відбив напад Гіга V, графа Альбона.

1147 року разом із франкським королем вирушив до Святої Землі у супроводі савойських баронів та французьких панів. Своє військо спорядив за гроші, які позичив у абатстві святого Маврикія. Подолавши італійське Бриндізі і албанський Дуррес, прибув наприкінці року до Константинополя по Егнатієвій дорозі. Після переходу до Анатолії керував авангардом, але втратив зв'язок із основними французькими силами, що були розбиті біля Лаодіцеї. На шляху до Адалії вирішив рушати короблями до Антіохії. В подорожі захворів. Висадився у Нікосії на Кіпрі, де й помер в квітні 1148 року. Похований у Нікосійській церкві святого Хреста. Савойське графство перейшло до його неповнолітнього сина Гумберта III під регентством єпископа Амадея Лаузанського. Батько португальської королеви Матильди Савойської.

Сім'я[ред. | ред. код]

Докладніше: Савойський дім

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • Previte-Orton, C.W. (1912). The Early History of the House of Savoy: 1000—1233. Cambridge University Press.

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Амадей III (граф Савойський)

Cawley, Charles, Medieval Lands Project on Amadeus III of Savoy, Medieval Lands database, Foundation for Medieval Genealogy