Амадина-рубінчик очеретяна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амадина-рубінчик очеретяна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Очеретяна амадина-рубінчик (Bathilda)
Reichenbach, 1862
Вид: Амадина-рубінчик очеретяна
Bathilda ruficauda
Gould, 1837
Посилання
Вікісховище: Neochmia ruficauda
Віківиди: Bathilda ruficauda

Амадина-рубінчик очеретяна[2] (Bathilda ruficauda) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на півночі Австралії. Підвид subclarescens трапляється в трьох окремих субпопуляціях, від Пілбари, долини річки Фіцрой і річки Гібб (Західна Австралія) до кордону Північної території та Квінсленду. Підвид clarescens має стабільну популяцію приблизно 3500 особин, розташовану на півострові Кейп-Йорк. Підвид ruficauda з Квінсленду, ​​ймовірно, налічує менше 50 особин і може бути вимерлим, оскільки останнє його достовірне спостереження близько 1994 року.

Мешкає на низьких, густих, вологих луках і осоках, що межують з гирловими районами, водотоками, болотами та іншими прісними водоймами. Також трапляється в трав'янистих відкритих склерофільних лісах саванного типу.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 11 см. Особа, лоб і підборіддя у самця червоні. Надхвостовий покрив темно-червоний. Горло і груди, а також криючі покриви спини і крил зеленувато-сірі. Невеликі краплеподібні плями білого кольору проходять від передньої частини голови через горло та груди до боків тіла.

Самка менш барвиста, ніж самець. Основний колір тіла більш сіро-зелений. Червоний колір обличчя значно менш виражений і може обмежуватися ділянкою навколо очей.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Мешкає у великих зграях, в який шукає їжу серед високої трави. Це переважно зерноїдний вид, який харчується здебільшого дрібним насінням, яке розбиває своїм сильним дзьобом, віддаючи перевагу незрілим або щойно пророслим; однак він не гребує доповнювати свій раціон дрібними літаючими комахами, такими як терміти, які кишать у великій кількості в певну пору року.

Період розмноження цього виду збігається з сезоном дощів південної півкулі і триває приблизно з вересня по лютий. Обидві статі співпрацюють у будівництві гнізда, яке має сферичну форму і складається з травинок та іншого матеріалу, сплетеного та вистеленого зсередини пір'ям; гніздо розташоване у високій траві або густій ​​рослинності на висоті від 1 до 6 метрів. У кладці від 3 до 7 білуватих яєць, які в основному висиджує самиця вдень, а вночі їх висиджують представники обох статей, які збираються в гнізді для відпочинку. Вилуплення триває близько двох тижнів, і пташенят (сліпих і безперих при народженні) годують обидва батьки протягом 21-25 днів, після чого вони готові до вильоту; однак вони, як правило, залишаються біля гнізда ще місяць.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2018). Bathilda ruficauda: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 24 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]