Амадина-рубінчик смугаста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Амадина-рубінчик очеретяна

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Смугаста амадина-рубінчик (Aidemosyne)
Reichenbach, 1862
Вид: Амадина-рубінчик смугаста
Aidemosyne modesta
Gould, 1837

Посилання
Вікісховище: Neochmia modesta
Віківиди: Aidemosyne modesta
EOL: 1050465
ITIS: 561560
МСОП: 22719676
NCBI: 267974

Амадина-рубінчик смугаста[2] (Aidemosyne modesta) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений на сході Австралії у штатах Квінсленд та Новий Південний Уельс. Мешкає в сухих саванах і субтропічних або тропічних низинних сухих чагарниках.

Опис[ред. | ред. код]

Він має розміри приблизно 14-16 см, включаючи хвіст (який може становити до третини загальної довжини). Верхня частина тіла (потилиця, спина, крила, круп і хвіст) темно-коричневого кольору, з тенденцією до темніння на крупі і хвості, тоді як черевна частина (щоки, горло, груди, живіт і боки) має бежевий колір, який переходить у білий у центральній частині живота та підхвістя. Білі смужки присутні на бровах, шиї, грудях, боках, крупі та хвості, тоді як на махових перах є два ряди білих плям. Дзьоб чорний, ноги тілесного кольору, очі темно-карі. У самця також є чуб іржавого кольору та лобова пляма такого ж кольору, які у самки зменшені або відсутні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Поза репродуктивним періодом утворює великі зграї (до 300 особин і більше), часто живе у змішаних з іншими видами птахів зграях. Вдень пересувається по землі або серед трави в пошуках поживи. Зерноїдний птах, який харчується великою кількістю дрібного насіння, переважно недозрілого. Однак він не гребує також поїданням паростків, фруктів і ягід, в той час як він дуже рідко поєднує свій раціон з дрібними комахами або іншими безхребетними.

Сезон розмноження зазвичай припадає на вересень-січень. Гніздо будує в низьких трав'яних купинах і невисоких кущах. Птахи часто використовують малину та ожину, натуралізовані в Австралії. Кладка складається з чотирьох-п'яти яєць. Їх висиджують обидва птахи протягом 13 днів. Гніздовий період молодих птахів становить 22 дні.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Aidemosyne modesta: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 24 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.