Анатидаєфобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Анатидаєфобія або Анатидаефобія (англ. Anatidaephobia — походить від грецького слова «anatidae», що означає «качка, гусак або лебідь» і «phobos», що означає «страх»[1]) — вигадана Гарі Ларсоном у 1988 році фобія, що визначається як страх, що за вами спостерігає качка де б ви не були[2][3].

Історія[ред. | ред. код]

Анатидаєфобія з коміксу «Far Side» (укр. Далекий Бік) Гарі Ларсона, який визначив її як:

«Страх, що десь, якась, качка спостерігає за тобою.»

Визначення супроводжувалося комічною ілюстрацією, що зображувала чоловіка, що знаходиться один у своєму кабінеті, а качка спостерігає за ним з вулиці.

«Фобія» повинна була проілюструвати те, що будь-який предмет може стати джерелом страху.

З того часу, як Ларсон вперше ввів це поняття, концепція фобії пробилася в народну свідомість і тепер часто подається як реальний тип фобії. Швидкий пошук в Інтернеті виявляє велику кількість вебсайтів, які представляють фобію як реальну.

Анатидаєфобія вигадана фобія, але це не означає, що страх перед качками або гусками неможливий. Страх перед птахами, або орнітофобія, є цілком реальною специфічною фобією. Насправді власне страх перед качками та гусками характеризували б як форму орнітофобії, яка в свою чергу є формою зоофобії[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Urban Dictionary: Anatidaephobia. Urban Dictionary (амер.). Архів оригіналу за 8 листопада 2020. Процитовано 5 травня 2020.
  2. а б Is Anatidaephobia a Real Phobia?. Verywell Mind (англ.). Архів оригіналу за 20 травня 2020. Процитовано 5 травня 2020.
  3. Anatidaephobia. AllAboutCounseling.com. Архів оригіналу за 3 серпня 2020. Процитовано 5 травня 2020.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Kendra Cherry. Архівована копія // Medically reviewed by Daniel B. Block, MD on April 17, 2020 (Медично переглянуто Даніелем Блоком, доктором медицини). — 17 квітня 2020 року. Архівовано з джерела 20 травня 2020. Процитовано 5 травня 2020.