Анджей Кшептовський I

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Анджей Кшептовський
пол. Andrzej Krzeptowski I
Загальна інформація
Національність поляк
Громадянство  Республіка Польща
Народження 29 липня 1903(1903-07-29)
Закопане, Королівство Галичини та Володимирії, Долитавщина, Австро-Угорщина
Смерть 26 лютого 1945(1945-02-26)
Краків, Третій Рейх
Зріст 172 см
Спорт
Країна Польща
Вид спорту Лижний спорт
Команда SN PTT Zakopane
Sokół Zakopane
Участь і здобутки
CMNS: Анджей Кшептовський I у Вікісховищі
Нагороди
Стрибки з трампліна
Чемпіонат Польщі
Срібло 1922
Золото 1923
Бронза 1924
Срібло 1926
Лижне двоборство
Чемпіонат Польщі
Золото 1922
Золото 1923
Срібло 1924
Золото 1926
Бронза 1927

Анджей Кшептовський I (пол. Andrzej Krzeptowski I; 29 липня 1903 року, Закопане — 26 лютого 1945 року, Краків) — польський двоборець та стрибун на лижах з трампліна. Учасник Перших та Других Зимових Олімпійських ігор.

Походження та ранні роки[ред. | ред. код]

Анджей народився в місті Закопане у родині Войцеха та Людвини Кшептовських. Він походив із відомої гуральської родини і був онучатим небіжом поета Яна Кшептовського. Випускник місцевої гімназії, пізніше здобував освіту юриста, але її не закінчив. Був офіцером запасу Війська Польського. Працював у торгівлі, був керівником магазину. 17 жовтня 1927 одружився з Геленою Бахледовою.

Спортивна кар'єра[ред. | ред. код]

Спочатку виступав за місцевий клуб SN PTT Zakopane, потім став одним із засновників закопанського клубу «Сокіл». Журналісти додали Анджею номер до імені, щоб відрізнити від його двоюродного брата, також лижника — Анджея Кшептовського II.

Перший успіх прийшов до нього у 1921 році, коли він виграв турнір зі стрибків присвячений відкриттю трампліна[pl] у долині Явожинка[pl]. Тоді Кшептовський стрибнув на 14 метрів. Наступного року він став чемпіоном Польщі з лижних перегонів на 18 км та лижного двоборства, також Анджей отримав срібло у стрибках з трампліна. В 1923 році Кшептовський вже став чемпіоном Польщі у стрибках з трампліна, слаломі та лижному двоборстві. Того ж року під час турніру в Ґріндельвальді він стрибнув на 38 м, встановивши новий рекорд Польщі. Наступного року Анджей вдруге стає чемпіоном Польщі з лижних перегонів на 18 км, також він отримує бронзові нагороди у стрибках з трампліна та срібні у лижному двоборстві.

Тогоріч Кшептовський представляв Польщу на перших в історії зимових Олімпійських іграх у французькому місті Шамоні. Він виступав у трьох дисциплінах: перегонах на 18 кілометрів, стрибках з трампліна та лижному двоборстві. Першими були змагання з перегонів, де Кшептовський посів двадцять восьме місце, майже на секунду поступившись співвітчизнику Францішеку Буяку. У стрибках з трампліна Кшептовський був єдиним польським спортсменом і посів двадцять перше місце. На турнірі з двоборства польський спортсмен посів дев'ятнадцяте місце, випередивши француза Адрієна Ванделле на 1,36 бала.

У 1926 році Кшептовський виграв чемпіонат Польщі з лижного двоборства та посів друге місце в стрибках з трампліну. Наступного року він посів третє місце в лижному двоборстві. Тогоріч він брав участь у Чемпіонаті світу з лижних видів спорту, який відбувся у італійському місті Кортіна-д'Ампеццо. Анджей посів вісімнадцяте місце в стрибках і дев'яте у двоборстві.

У 1928 Кшептовський вдруге представляв Польщу на зимових Олімпійських іграх, він був прапороносцем команди. На змаганнях зі стрибків з трампліна він Анжей посів двадцять сьоме місце. Однак через поломку лиж під час перегонів у лижному двоборстві він не фінішував. Наступного року Кшептовський став чемпіоном Польщі в естафеті 4*10 км і зайняв друге місце у швидкісному спуску. Того ж року він брав участь у Чемпіонаті світу з лижних видів спорту, який відбувся у Закопане, рідному місті лижника. На тому турнірі Кшептовський посів двадцять сьоме місце в стрибках.

Подальше життя[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]