Анжеліка Цимбалару

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цимбалару Анжеліка Дмитрівна
Народився 25 лютого 1966(1966-02-25) (58 років)
Болград, Одеська область
Національність українка
Alma mater Ізмаїльский державний педагогічний інститут
Нагороди

Цимбалару Анжеліка Дмитрівна (нар.25.02.1966 у місті Болград, Одеська область) - доктор педагогічних наук[1], старший науковий співробітник лабораторії початкової освіти Інституту педагогіки НАПН України, переможниця Всеукраїнського конкурсу "Вчитель року" [2].

Життєпис

[ред. | ред. код]

Народилася 25.02.1966 у місті Болград, Одеська область.

Закінчила середню школу №3 м. Болграда Одеської області (з золотою медаллю), навчалася в Ізмаїльському державному педагогічному інституті за спеціальністю «Педагогіка і методика початкового навчання". Отримала кваліфікацію вчителя початкових класів (диплом з відзнакою)[3].

Трудову діяльність почала в рідній школі №3 м. Болграда Одеської області, спочатку працюючи вихователем групи продовженого дня, а потім - учителем початкових класів. Була переможцем районного та призером обласного туру конкурсу «Вчитель року», лауреатом ІІ Всеукраїнського конкурсу «Творимо здоров’я душі і тіла». Очолювала районний експериментальний майданчик з апробації авторської методики формування цілісності знань учнів[4].

Після завершення аспірантури Південноукраїнського державного педагогічного університету ім. К. Д. Ушинського (м. Одеса) захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата педагогічних наук за спеціальністю 13.00.04 – теорія і методика професійної освіти.

Трудову діяльність продовжила в Інституті педагогіки НАПН України спочатку на посаді наукового співробітника лабораторії педагогічних інновацій, затим старшого наукового співробітника лабораторії педагогічних інновацій[5], а згодом - відділу початкової освіти. Захистила дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора педагогічних наук за спеціальністю 13.00.09 – теорія навчання. Очолила відділ початкової освіти Інституту педагогіки Національної академії педагогічних наук України[6].

Була вченим секретарем науково-методичної ради Інституту педагогіки НАПН України й членом редколегії фахових видань Інституту педагогіки НАПН України «Український педагогічний журнал», «Проблеми сучасного підручника»[1]. У сфері наукових інтересів – дослідження проблеми проєктування освітніх систем в галузі початкової освіти.

Автор понад 100 наукових і науково-методичних праць[7], підручників і посібників для початкової ланки закладів загальної середньої освіти. Серед них: монографія «Педагогічне проєктування освітнього простору в школі І ступеня: теорія і практика», посібник «Педагогічне проєктування», навчально-методичні комплекти для початкової школи[8], створені у межах Всеукраїнського експерименту і Міжнародного освітнього проєкту «Освіта для сталого розвитку в дії»[9].

Входила до робочої групи з підготовки проєкту Державної цільової програми «Школа майбутнього»[10]; долучалась до дослідження «Розробка і впровадження інноваційних моделей загальноосвітнього навчального закладу в межах програми «Школа майбутнього» за субкомпонентом 3.1. «Планування політики та управління»[11].

У складі робочих груп Міністерства освіти і науки України брала участь у підготовці Навчальних програм для 1-4 класів[12], Інструкції та методичних рекомендацій щодо ведення класного журналу в 1-4 класах загальноосвітніх навчальних закладів[13] , орієнтовних вимог до змісту атестаційних завдань для проведення ДПА у 4-х класах загальноосвітніх навчальних закладів[14], інструктивно-методичних матеріалів щодо приймання й зарахування дітей до першого класу загальноосвітніх навчальних закладів, аналітичної записки «Про зміст загальної середньої освіти»[15], плану заходів з реалізації Концепції національно-патріотичного виховання дітей та молоді, проєкту Концепції початкової освіти, орієнтовних вимог до контролю та оцінювання навчальних досягнень учнів 1-4 класів загальноосвітніх навчальних закладів, методичних рекомендацій до початку кількох навчальних років тощо[16]. Очолювала комісію з педагогіки та методики початкового навчання Науково-методичної ради з питань освіти МОН України[17].

Була головою журі завершального туру всеукраїнських конкурсів «Учитель року – 2014» у номінації «Початкові класи» й «Учитель року – 2017» в номінації «Початкова освіта»[18]. Здійснювала наукове керівництво всеукраїнським експериментом за темою «Дидактико-методичне і навчальне забезпечення реалізації концептуальних засад реформування початкової загальної освіти»[19]. Нині є науковим керівником освітнього проєкту «Світ чекає крилатих»[20], у межах якого підготовлено освітню програму, інтегровані інноваційні навчальні посібники-журнали й дидактичні матеріали для 1-4 класів.

Освіта

[ред. | ред. код]

Особисте життя

[ред. | ред. код]

Одружена. Донька - актриса Анастасія Цимбалару

Нагороди

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б ЦИМБАЛАРУ АНЖЕЛІКА ДМИТРІВНА_біографія
  2. Як змінилась освіта під час війни: думка експерта
  3. Педагогічний факультет ІДГУ
  4. Павло Хобзей: Початкова освіта відіграє ключову роль у розвитку дитини та повинна бути якісною
  5. Інститут педагогіки НАПН України_рейтинг
  6. Освітній простір: сутність, структура і механізми створення Анотація
  7. НАВЧАЛЬНИЙ ПОСІБНИК ЯК ЗАСІБ МОДЕЛЮВАННЯ ОСВІТНЬОГО ПРОСТОРУ МОЛОДШИХ ШКОЛЯРІВ
  8. Дидактична модель освітнього простору у НВК «Дошкільний навчальний заклад – загальноосвітній навчальний заклад І ступеня»
  9. Шлях до самостійності: як підготувати дитину до відповідальності
  10. МЕТОДИЧНИЙ ВІСНИК НАУКОВО-ДОСЛІДНИЦЬКОЇ ЛАБОРАТОРІЇ ДИДАКТИКИ ПОЧАТКОВОЇ ОСВІТИ
  11. Про проведення дослідно-експериментальної роботи на базі загальноосвітньої школи I-III ст. N 13 м. Кіровограда
  12. Замість платформи дистанційного навчання в Академії педнаук розробили платну навчальну програму з нерівним доступом дітей до освіти
  13. “Може, репетитора найняти? Як контролювати успішність дітей та чи треба брати приватні уроки?”
  14. КЗ «ННВК №15»_Анжеліка Цимбалару
  15. Про утворення робочої групи з питань підготовки Методичних рекомендацій з ведення класного журналу учнів 1 - 4-х класів загальноосвітніх навчальних закладів
  16. На Полтавщині презентували проєкт “Крила успіху” для сільських шкіл
  17. Чому діти за останньою партою поводяться погано: освітянка дала поради вчителям, як це виправити
  18. Чому остання парта поводиться погано?
  19. Наукові статті Анжеліки Цимбалару
  20. Світ чекає крилатих