Анкаван

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Село
Анкаван
вірм. Հանքավան

Координати 40°38′39″ пн. ш. 44°28′53″ сх. д.H G O

Країна Вірменія Вірменія
Марз Котайк
Район Разданський район
Висота центру 1990 ± 1 м
Офіційна мова вірменська
Населення 111 осіб (2001)
Національний склад вірмени
Конфесійний склад Вірменська апостольська церква
Часовий пояс UTC+4
GeoNames 616959
OSM 364084 ·R (Котайк, Hrazdan)
Armenia location map.svg
Armenia location map.svg
Анкаван
Анкаван (Вірменія)
Мапа
* вірменська мова

Анкаван (вірм. Հանքավան) — селище-санаторій в Вірменії, у марзі Котайк, у долині річки Мармарік. Центр якої знаходиться на відстані 85 км на північ від Єревана, на висоті 1900 м від рівня моря.

Географія[ред. | ред. код]

Селище Анкаван входить в адміністративний район Раздана і знаходиться на відстані 40 км від районного центру міста Раздан.

Селище знаходиться в степовій та лісостеповій зоні.

Клімат[ред. | ред. код]

Навколишній клімат села Анкаван помірно вологий, літо прохолодне, зима помірно холодна. Річна кількість атмосферних опадів доходить до 600–700 мм, тривалість сонячного сяйва 2400–2500 годин. Середня річна амплітуда температури повітря доходить до 20-22 °C. Зима м'яка, вельми снігозабезпечина (гранична товщина снігового шару доходить до 150 см), тривала, але безвітряна. Сніг починає випадати в листопаді, проте стабільне снігове покриття осідає в грудні. Танення снігу починається в березні, з цього ж часу середня денна температура повітря піднімається до 0 °C. В кінці весни і початку літа йдуть проливні дощі, перехід від весни до літа відбувається непомітно, з другої половини червня.

Літо відрізняється відносно підвищеною вологістю. Середня температура серпня дорівнює 16-18 °C (максимальна температура дорівнює 22 °C). В кінці першої половини вересня спостерігаються перші заморозки, і з цього періоду настає осінь. У другій половині осені збільшується число дощових і хмарних днів.

Геологія і гідрогеологія району:

Джерела та Санаторій[ред. | ред. код]

Наявні численні джерела солодкуватоих на смак мінеральних вод, фонтануючих джерела термальних мінеральних вод та місцеві ландшафтні і кліматичні чинники створюють всі необхідні передумови для будівництва і розвитку першокласної кліматично-бальнео-питної здравниці. Враховуючи все це, вирішено долину річки Мармарік довжиною 25 км в найближчому майбутньому перетворити в простору оздоровчу зону.[1]

З двох сторін гірської річки, на ділянці, що починається від села Меградзор до Анкавана, кинуться вгору побудовані в сучасному стилі великі санаторні комплекси, де будуть лікуватися тисячі робітників і школярів. Вже зараз розпочато реконструкцію наявних в долині будинків як санаторних будівель. Крім лікувальних споруд в санаторній зоні є культурно-побутові об'єкти, школа, дитячий садок, кінотеатр. Особливу красу оздоровчій зоні додає штучне озеро з просторим пляжем, кафе і спортивними спорудами.

За даними академіка К. М. Пафенгольца з геологічної точки зору мінеральні джерела Анкавана відносяться до північно-східної гілки Місхано-Арзаканської антикліналі. Вони складаються з кембрійської і докембрійський метаморфічної шаруватої гірської гряди. Зазначений пласт пронизаний палеозойськими гранітами, проникність яких послужила основою виникнення метаморфічних шаруватих гір.

По обох берегах річки Мармарік розвинені сучасні алювіальні осадові пласти мінеральних джерел (травертини і араготіни).

Внаслідок активного тектонічного руху у верхньому третічному періоді утворився Місханайський розлом і ряд додаткових розлаомів, до яких і відносять результати мінеральних джерел. Всі великі і малі розломи збігаються з гирлом річки Мармарік. Район багатий не тільки джерелами мінеральних, але і солодкуватому вод. Солодкуваті води даного району відрізняються незначною жорсткістю, низькою мінералізацією (до 200 міліграмів на кожен літр) і низькою температурою (10 °C). На жаль, водні запаси джерел солодкуватому вод невеликі. Мінеральні джерела Анкаванського району територіально і частково за своїми фізико-хімічними властивостями діляться на дві групи: анкаванскі і мармарікскі.

Анкаванскіе мінеральні джерела виходять на поверхню землі в районі села Анкаван. Тут зареєстровано 9 самовикидаючих виходів мінеральних джерел, загальний водооб'ем яких становить 45 500 літрів в день.

Мармарікська група мінеральних джерел виходить на поверхню землі на відстані півкілометра від села Анкаван, вниз за течією Мармаріка приблизно на відстань приблизно в один кілометр.

Через 19 вироблених розкопок біля витоків цих джерел більшість природних витоків висохло.

В даний час вивергається три основних джерела (№ 4, № 14, № 17), загальний водооб'єм яких перевищує 2 мільйони літрів в день, що може забезпечити всі майбутні потреби санаторію.

Анкаванскі мінеральні води термальні, смачні, безбарвні, прозорі, позбавлені сторонніх запахів і смаків. Води вказаних мінеральних джерел належать до групи вод з помірною мінералізацією. Їх загальна мінералізація становить 6,3 г/л. За своїм хімічним складом вони вуглекислі, гідрокарбонат-хлорид-натрій-кальцій-магнієві води, зі значним вмістом заліза (15-25 мг/л у вигляді двозначного заліза). Мінеральна вода містить в собі також певну кількість мікроелементів: стронцію, літію, фтору, міді, марганцю, молібдену, йоду, брому і т. д., які значно підвищують цілющі властивості води. Мінеральні джерела Анкавана, виходячи на поверхню землі, внаслідок змінених термодинамічних умов в області витоку залишають осад. З цієї причини до розливу в пляшки використовуваної для цілей місцевого розливу вода з джерела № 4 піддається осаджування. Внаслідок осаджування вода втрачає певну кількість своїх компонент, зокрема, солі заліза і частково гідрокарбонатні, кальцію і магнію. Однак цим попереджається подальше утворення осаду в пляшці, що дуже погано впливає на її якість. Після такого попереднього осаджування вода в основному залишається прозорою і приємною для пиття.

ЦІЛЮЩІ ФАКТОРИ Основні цілющі фактори оздоровчої зони Анкаван наступні: термальні мінеральні води, які використовуються для внутрішнього і зовнішнього застосування і особливі кліматичні умови високогірній місцевості. Джерела мінеральних вод Анкавана за своїм хімічним складом являють собою вуглекислі, гідрокарбонат-хлоріднатрій-кальцій-магнієві води, з високим вмістом двозначного заліза. Їх температура доходить до 42,6 °C.

Мінеральні води Анкавана багаті також численними мікроелементами, що безсумнівно значно підвищує їх лікувальний ефект. За своїм хімічним складом мінеральні води Анкавана схожі на знамениті ессентукські води, від яких, однак, відрізняються досить високим кількісним вмістом заліза і мікроелементів і високою температурою. Ці особливості помітно підвищують лікувальне значення Анкаванських мінеральних вод. Другим важливим лікувальним фактором є сприятливі кліматичні умови, з притаманними високогірній місцевості ландшафтними краєвидами. Поєднання лікувальних термальних мінеральних вод зі своєрідними природно-кліматичними умовами — безсумнівна передумова для розвитку в подальшому майбутнього першокласного кліматично-бальнеологічно-питного санаторію. У Анкавані поки ще не створені санаторно-курортні підприємства: Первістком є санаторій 4-го управління мінохоронздоров'я Вірменської РСР, який у 1966 році подвоїв кількість ліжко-місць, довівши їх до 100. Санаторій обладнано першокласними медичними апаратами, має всі необхідні можливості для організації лікування та відпочинку, а також своє бальнеологічне відділення. З 1950 року діє розливний завод мінеральної води. Завдяки передбаченим і вжитим заходам Анкаван в найближчому майбутньому стане дійсно найкращою здравницею, де будуть отримувати ефективне лікування хворі, які страждають захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки, жовчного міхура, жовчних шляхів. Протягом останніх десяти років колектив науково-дослідного інституту лікування курортним та фізичним методами займається систематичним вивченням курортних цінностей Анкавана.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. За даними 18 вересня 2009 року

Посилання[ред. | ред. код]