Антикліналь Вельд-Артуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Геологічна мапа Англії та Франції з позначенням антикліналі Вельд-Артуа

Антикліналь Вельд-Артуа — велика антикліналь, яка розташована між регіонами Вельд в південній Англії і Артуа на північному сході Франції. Утворена в ході альпійського орогенезу, в кінці олігоцену та середнього міоцену. Мульда утворена в результаті підйому близько на 180 метрів[1], хоча фактичний підйом може бути менший в результаті одночасної ерозії.

Центр антикліналі складені породами верхньої юри і нижньої крейди. Крила складені породами верхньої крейди.

Утворення Англійського каналу[ред. | ред. код]

Прорив передльодовикового озера Доггерланду

Дослідження Гупта та ін. (2007)[2] [3] довели, що Англійський канал був створений в результаті ерозії, викликаної двома великими повенями. Перша повінь відбулася близько 425,000 років тому, коли льодовикова гребля озера в південній частині Північного моря переповнилась і вода зруйнувала крейдяне пасмо антикліналі Вельд-Артуа під час катастрофічної ерозії і повені. Після цього Темза і Шельда прямували через прохід в Англійський канал, але Маас і Рейн й надалі прямували на північ. Друга повінь відбулась близько 225,000 років тому, Маас і Рейн були перегороджені льодовиковою греблею з півночі утворюючи озеро, гребля на півдні була зруйнована катастрофічною повінню через високий слабкий бар'єр (можливо з крейди або з льодовикової морени). Обидві повені прямували сухим дном Англійського каналу.

Останній раз центр антикліналі був суходолом під час останнього льодовикового періоду (110-12 тис. років тому) і був затоплений 8 000 років тому.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Tertiary Rivers: Neogene (Miocene and Pliocene) [Архівовано 21 липня 2007 у Wayback Machine.], Cambridge Quaternary, Cambridge University
  2. Gupta, Sanjeev; Collier, Jenny S.; Palmer-Felgate, Andy; Potter, Graeme (2007), Catastrophic flooding origin of shelf valley systems in the English Channel, Nature, 448: 342—346, doi:10.1038/nature06018.
  3. Europe cut adrift", by Philip Gibbard, pp 259-260, Nature, vol 448, 19 July 2007