Араванові

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Араванові

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Променепері (Actinopterygii)
Ряд: Араваноподібні (Osteoglossiformes)
Родина: Араванові (Osteoglossidae)
Bonaparte, 1831
Роди
Синоніми
Heterotidinae
Посилання
Вікісховище: Osteoglossidae
Віківиди: Osteoglossidae
EOL: 5388
ITIS: 161888
NCBI: 27723
Fossilworks: 53976

Араванові[1] (Osteoglossidae) — родина араваноподібних риб. Родина включає кілька існуючих видів з Південної Америки, один з Азії та два з Австралії.[2] Інколи до родини включають роди Arapaima та Heterotis (з родини Arapaimidae).

Опис[ред. | ред. код]

Довжина араванових становить до одного метра. Вони мають видовжене, сплющене з боків тіло. Рот великий і косий догори. На нижній щелепі є два вусики. Уздовж органу бічної лінії вони мають від 21 до 55 лусочок, кількість хребців від 60 до 100. Черевні плавці підтримуються п'ятьма-шістьма м'якими променями і значно відстають від грудних плавців. Верхня щелепа зубаста. Кількість бранхіостегальних променів від 10 до 17.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Маховська Л. Й., Неспляк О. С. Сучасна система хордових. Методичні вказівки із дисципліни «Систематика та еволюція хребетних тварин» для студентів ІІ курсу спеціальності «Біологія» [Архівовано 24 січня 2022 у Wayback Machine.]. — Державний вищий навчальний заклад «Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника», Інститут природничих наук, Кафедра біології та екології. — с. 12
  2. Allen, G. R.; Midgley, S. H.; Allen, M. (2002). Field Guide to the Freshwater Fishes of Australia. Perth: Western Australia Museum. с. 56—58. ISBN 0-7307-5486-3.