Араукана (порода курей)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Араукана
Зображення
Батьківський таксон гібрида, породи, сорту Амераукана
Країна походження  Чилі
Статус риску ФАО ООН not at riskd[1]
CMNS: Араукана у Вікісховищі
Півень карликової араукани
Араукани на вигулі

Араукана (англ. Araucana) — декоративно-яєчна порода курей.

Історія[ред. | ред. код]

Досить стародавня порода курей родом з Південної Америки. Названа на честь однойменного племені індіанців, що проживали на передгір'ях Анд. Індіанці використовували бійцівські якості півнів, влаштовуючи півнячі бої. Вважалося, що в півнячих боях хвіст тільки заважає, тому при селекції відбирали тільки безхвості особини. Одна з перших згадок про курей, які несуть блакитні яйця, відноситься до 1526 року.

Хоча це стародавня порода, вона стала відома широкому загалу тільки в 1926 році на Всесвітній науковій асоціації птахівників в Європі. Деякі заводчики з різних країн проявили інтерес до екзотичних курей з незвичайним забарвленням яєць і стали працювати над їх розведенням і поліпшенням. Тому порода араукана має не один стандарт[2].

До кінця XIX століття араукани були завезені на європейський континент моряками[3].

Особливості породи[ред. | ред. код]

Кури мають спокійну вдачу. Пучки пір'я на голові ростуть з вушних раковин в різні боки. Існують варіації з пір'яними пучками й бородою, без пір'яних пучків з бородою і бакенбардами. Повна відсутність хвоста у породи німецької селекції (відсутній куприк), у порід американської та англійської селекції хвіст присутній.

Головна особливість птахів цієї породи — вони несуть блакитні або зелені яйця, і це домінантна ознака. Забарвлення оперення чорна, чорно-червоне, пшеничне, біла, золотиста. Ця порода має 4 пальці. У 1975 році в США виведена карликова форма арауканів, а в 1984 вона була включена в стандарт.

Яйце араукани у порівнянні з яйцями курей інших порід

Продуктивність[ред. | ред. код]

Жива маса півня становить приблизно 2 кг, курки — 1,4–1,6 кг. Яйценосність 180 яєць на рік із зеленкувато-блакитною шкаралупкою, маса яйця 50 г. Кури схильні до насиджування.

Література[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. https://www.fao.org/3/a1250e/annexes/List%20of%20breeds%20documented%20in%20the%20Global%20Databank%20for%20Animal%20Genetic%20Resources/List_breeds.pdf
  2. Порода кур араукана: характеристика, содержание и уход [Архівовано 24 травня 2019 у Wayback Machine.](рос.)
  3. Обзор породы кур Араукана (рос.). klyv.ru. Архів оригіналу за 27 січня 2019. Процитовано 1 вересня 2018.