Арієль Дюран

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Аріель Дюран)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Арієль Дюран
Народилася 10 травня 1898(1898-05-10)[1][2][3]
Проскурів, Подільська губернія, Російська імперія
Померла 25 жовтня 1981(1981-10-25)[1][2][…] (83 роки)
Лос-Анджелес, Каліфорнія, США
Поховання Кладовище Вествуд
Країна  США
 Російська імперія
Діяльність історик, письменниця
Alma mater Ліга студентів-художників Нью-Йорка і Ferrer Colony and Ferrer Modern Schoold
Знання мов англійська[4][5]
У шлюбі з Уилл Дюрант
Нагороди

Аріе́ль Дюра́н (англ. Ariel Durant, уроджена Хая Кауфман; 10 травня 1898 — 25 жовтня 1981) — американська письменниця.

З біографії[ред. | ред. код]

Арієль Дюран народилася в Проскурові, Російська імперія (нині Хмельницький, Україна), в родині Етель-Аппель і Йосипа Кауфманів. У листопаді 1901 переїхала з батьками, трьома сестрами і братом до Сполучених Штатів, де родина оселилася в Нью-Йорку. 1911 вона вступила до нью-йоркської школи «Феррер Модерн Скул», де незабаром познайомилася з молодим Віллом Дюраном, який працював у цій школі викладачем. Через два роки Віл Дюран залишив цю посаду, щоб одружитися з Арієль, якій тоді було лише п'ятнадцять років.

Віл Дюран називав дружину Пак, ім'ям одного з вередливих ельфів з комедії Шекспіра «Сон літньої ночі». Починаючи з 1927 року він перейменував її на Арієль, за іншим шекспірівським ельфом («Буря»), попри те, що обидва ельфи були чоловічої статі. Згодом Арієль Дюран зробила це прізвисько своїм справжнім ім'ям.

З часом Арієль почала цікавитися історією і філософією і брати участь в дослідженнях свого чоловіка. Протягом майже всього свого життя Вілл Дюран працював над багатотомною фундаментальною працею «Історія цивілізації» («The Story of Civilization»). Арієль брала участь в написанні всіх томів цієї серії, але тільки в її сьомому томі, «Початок ери розуму» («Age of Reason Begins», 1961) вона почала згадуватися як співавтор. Творчість подружжя досягла апогею в 1968 році, коли за десятий том серії, «Руссо і революція» («Rousseau and Revolution»), Арієль і Віл Дюрани одержали Пулітцерівську премію з літератури. В 1977 році вони були нагороджені Медаллю Свободи, вищою американською цивільною нагородою.

Спільну автобіографію подружжя Дюранів («Подвійна автобіографія», «A Dual Autobiography») опубліковано 1978 року.

Арієль Дюран померла 25 жовтня 1981. 7 листопада того ж року помер Вілл Дюран. Подружжя поховано на меморіальному кладовищі Westwood Village Memorial Park в Лос-Анджелесі, Каліфорнія.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • В. Абліцов. Галактика «Україна». Українська діаспора: видатні постаті. Київ: КИТ, 2007. — 436 с.