Асад Аманат Алі Хан

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Асад Аманат Алі Хан
سد امانت علی خان
Основна інформація
Дата народження 25 вересня 1955(1955-09-25)
Місце народження Лахор, Пакистан Пакистан
Дата смерті 8 квітня 2007(2007-04-08) (51 рік)
Місце смерті Лондон, Велика Британія Велика Британія
Причина смерті інфаркт міокарда
Поховання Mominpura Graveyardd
Роки активності 1975—2007
Громадянство Пакистан Пакистан
Віросповідання шиїти
Професія співак
Інструменти вокал[d]
Мова урду
Жанр газель
Нагороди
Гордість виконання

Асад Аманат Алі Хан (урду سد امانت علی خان‎, нар. 25 вересня 1955, Лахор — пом. 8 квітня 2007, Лондон) — популярний класичний пакистанський співак. Представник класичної музичної школи Патіала Гхарана.[1] Асад був сином музиканта Устада Аманата Алі Хана. Асад Аманат Алі Хан помер від серцевого нападу 8 квітня 2007 року в Лондоні.

Біографія[ред. | ред. код]

Юність і родина[ред. | ред. код]

Асад Аманат Алі Хан народився в місті Лахор, Домініон Пакистан. Його прадід, Алі Бакш Хан, був засновником школи Патіала Гхарана. Його дід, Ахтар Хусейн, теж був музикантом. Устад Аманат Алі Хан, батько Асада, був теж співаком, помер в 1974 році. Молодший брат Асада Шафгат Аманат Алі Хан є поп-співаком і виконавцем класичної музики, був солістом групи Fuzön.

Співоча кар'єра[ред. | ред. код]

Коли йому було 10 років Асад записав свою першу пісню, що дебютувала у музичному альбомі його діда. Хлопець добре вчився і часто говорив, що якщо б він не був співаком, то хотів би стати пілотом. Свою професійну музичну кар'єру почав з піснею «Thumri». Одна з пісень, що фігурує в кожному концерті, де він виступав, була «Інша Джі Уто» («Insha Ji Utho», спочатку була у виконанні його батька).

Асад працював протягом декількох років на телебаченні Пакистану (PTV). Асад також співав у дуеті зі своїм дядьком Хамідом Алі Ханом. Крім музики та прізвища, Асад успадкував від свого батька пристрасть зніматися в кіно. Але його кінокар'єра завершилась відразу після невдалої спроби.

Смерть[ред. | ред. код]

Асад відвідав Лондон в січні 2007 року, де лікував гіпертрофічну кардіоміопатію.[2] Перервав лікування і повернувся в Пакистан, щоб отримати Президентську нагороду Pride of Performance. Проте, після отримання нагороди, 3 квітня 2007 року повернувся до Англії за медичною консультації. 8 квітня 2007 року він помер у парку Касіобарі в Лондоні під час пікніку з родиною.

Дискографія[ред. | ред. код]

Перелік деяких із найвідоміших його пісень:

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 25 липня 2008. Процитовано 14 жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Архівована копія. Архів оригіналу за 30 жовтня 2010. Процитовано 14 жовтня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)

Посилання[ред. | ред. код]