Астрафобія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Астрафобія
Під час грози б’є блискавка
Під час грози б’є блискавка
Під час грози б’є блискавка
Інші назви

Астрапофобія Бронтофобія

Кераунофобія Тонітрофобія
Спеціальність психологія
Класифікація та зовнішні ресурси

Астрафобія, також відома як астрапофобія, бронтофобія, кераунофобія або тонітрофобія, — це аномальний страх грому та блискавки або невиправданий страх перед розрізненими та/або ізольованими грозами, тип специфічної фобії . Це виліковна фобія, яка може розвинутися як у людей, так і у тварин. Термін астрафобія складається з грецьких слів ἀστραπή (astrape; блискавка) і φόβος (phobos; страх).

Ознаки та симптоми

[ред. | ред. код]

Людина з астрафобією часто відчуває тривогу під час грози, навіть коли розуміє, що загроза для неї мінімальна. Деякі симптоми супроводжуються багатьма фобіями, наприклад тремтінням, плачем, пітливістю, панічними реакціями, раптовим відчуттям потреби в туалеті, нудотою, відчуттям страху, вставленням пальців у вуха та прискореним серцебиттям. Однак є деякі реакції, властиві тільки астрафобії. Наприклад, зазвичай шукають заспокоєння в інших людей, і симптоми погіршуються, коли ви наодинці. Багато людей, які страждають на астрафобію, будуть шукати додаткового притулку від шторму. [1] Вони можуть ховатися під ліжком, під ковдрами, у шафі, у підвалі або в будь-якому іншому місці, де почуваються безпечніше. Зазвичай докладають зусиль, щоб заглушити звук грому; людина може затулити вуха або завісити вікна.

Типовою ознакою того, що хтось має астрафобію, є дуже підвищений інтерес до прогнозу погоди . Людина з астрафобією може бути напоготові щодо новин про наближення шторму. Вони можуть постійно дивитися погоду по телевізору під час дощів і навіть відстежувати грози онлайн. Це може бути настільки серйозним, що людина може не виходити на вулицю, попередньо не перевіривши погоду. Це може призвести до тривоги, а в дуже крайніх випадках до агорафобії, страху вийти з дому. [2]

У 2007 році вчені виявили, що астрафобія є третьою за поширеністю фобією в США. [3] Може виникнути у людей будь-якого віку. Це трапляється у багатьох дітей, і його не слід одразу визначати як фобію, тому що діти природно проходять через багато страхів у міру дорослішання. Їхній страх грому та блискавки не можна вважати повністю розвиненою фобією, якщо він не зберігається більше шести місяців. У цьому випадку слід зайнятися фобією дитини, оскільки вона може стати серйозною проблемою в дорослому віці.

Щоб зменшити страх дитини під час грози, її можна відволікати іграми та заняттями. Більш сміливий підхід - ставитися до грози як до розваги.

Лікування

[ред. | ред. код]

Найпоширенішим і, можливо, найефективнішим лікуванням астрафобії є вплив грози та зрештою формування імунітету. Деякі інші методи лікування включають когнітивну поведінкову терапію (КПТ) і діалектичну поведінкову терапію (ДБТ). У багатьох випадках пацієнта буде проінструктовано повторювати фрази про себе, щоб заспокоїтися під час шторму. Важкі дихальні вправи можуть посилити це зусилля.

Собаки і коти

[ред. | ред. код]

Собаки можуть сильно хвилюватися під час грози; може постраждати від 15 до 30 відсотків. [4] Дослідження підтверджують, що високий рівень кортизолу - гормону, пов'язаного зі стресом - впливає на собак під час і після грози. [4] Засоби правового захисту включають поведінкову терапію, таку як контркондиціонування та десенсибілізація, ліки від занепокоєння та феромон, що заспокоює собаку, синтетичний аналог гормону, який виділяється матерями-годуючими собаками. [5]

Дослідження також показали, що коти можуть боятися грози. Хоча це рідше, відомо, що коти ховаються під столом або за диваном під час грози. [6]

Як правило, якщо будь-яка тварина хвилюється під час грози або будь-якої подібної, практично нешкідливої події (наприклад, феєрверк), рекомендується просто продовжувати поводитися нормально, замість того, щоб намагатися втішити тварин.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Johnson, Trevor "Fear of Thunder - Dealing With Astraphobia." Fear of Thunder- Dealing with Astraphobia. 30 Jan. 2009. EzineArticles.com. 14 Oct 2009
  2. Lalramengmawii (May 2020). A Case of Astraphobia Induce Severe Anxiety in Human. Journal of Pharmaceutical Sciences and Research. 12: 656—657.
  3. Dennis Coon, John O. Mitterer (2008). Introduction to Psychology: Gateways to Mind and Behavior. Cengage Publishing. с. 482. ISBN 978-0-495-59911-1.
  4. а б Research aimed at finding way to soothe thunderstorm-stressed doggos. Pennsylvania State University. Архів оригіналу за 14 грудня 2012. Процитовано 21 травня 2010.
  5. There's Hope for Thunder-Phobic Dogs. University of Illinois. Процитовано 23 травня 2010.
  6. Cato (3 серпня 2010). Thunderstorms Phobia in Cats – Cats and Thunderstorms. Our-cats.com. Процитовано 26 жовтня 2011.