Аусекліс (поет)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Miķelis Krogzemis

Аусе́кліс (латв. Auseklis псевдонім, справжнє ім'я Мікелис Крогземіс18 вересня 1850 —† 6 лютого 1879) — латиський поет-романтик.

Біографія[ред. | ред. код]

Мікелис Крогземіс народився 18 вересня 1850 року на хуторі Сіполі Унгурпильської волості Валмієрського уїзду (зараз Алойська волість Алойського краю).

Закінчив вчительську семінарію у Валці. Працював вчителем у Яунпієбалзі, Цисісе, Лієлварді. В 1872 році опублікував перший твір, а пізніше, того ж таки року війшов збірник «Вірші».

У 1874 році на 2-й всесвітній учительській конференції в Ризі виступив з доповідю, в якій детально виклав програму народної школи. В листопаді 1874 році після безуспішних спроб знайти роботу в Ризі, почав працювати вчителем у Санкт-Петербурзі. В 1888 році в Санкт-Петербурзі видані його твори («Ausekļa raksti»).

Похований на Алойському міському кладовищі.

Творчість[ред. | ред. код]

Представник демократичного крила руху «національного пробудження». Зазнавав утисків за вільнодумство.

Самобутній поет-новатор, надав латиській поезії яскравого національного колориту. Волелюбні вірші Аусекліса спрямовані проти німецьких баронів і латиського духівництва. Використовував у творчості історичну тематику, міфологію, латиський фольклор. Ідеалізував державу. Працював у сатиричній поезії, був ідеальним керівником альманахів «Дундури». Поетизував патріархальний побут. Перекладав Пушкіна, Кольцова, Крилова, Ґете та ін.

У Ризі іменем поета названа вулиця, а в Алоє — школа, перед якою встановлений гранітний пам'ятник поету (скульптор М. Ланге).

Література[ред. | ред. код]

Статтю «Аусекліс (поет)» створено або суттєво доповнено в рамках конкурсу «CEE Spring 2015».
Від розміру та якості цієї статті станом на кінець конкурсного тижня і на кінець усього конкурсу залежатиме
остаточний бал конкурсанта, який її створив чи доповнив.

.