Аґустін де Ітурбіде

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Августин І
Аґустін де Ітурбіде
Agustín de Iturbide
Августин І Аґустін де Ітурбіде Agustín de Iturbide
Августин І
Аґустін де Ітурбіде
Agustín de Iturbide
1-ший Імператор Мексики
19 травня 1822 — 19 березня 1823
Попередник Хуан О'Доноху (віце-король)
Наступник Педро Неґрете, Ніколас Браво і Ґваделупе Вісторія (триумвірат)
Народився 27 вересня 1783(1783-09-27)
Вальядолід
Помер 19 червня 1824(1824-06-19) (40 років)
Паділья
Похований Кафедральний собор в Мехіко
Відомий як політик, військовослужбовець, vexillologist
Країна Мексика
Батько José Joaquín de Iturbided[1]
Мати Doña Maria Josefa de Arámburu y Carillo de Figueroad[1]
У шлюбі з Ана Марія Хосефа Рамона де Уарте і Муньїс
Діти Sabina de Iturbide y Huarted, Agustín Jerónimo de Iturbide y Huarted, Sister Margarita of Jesusd, Salvador de Iturbide y Huarted, Ángel de Iturbided, Josefa de Iturbide y Huarted, Felipe de Iturbide y Huarted і María de Jesús de Iturbided
Релігія католицька церква

Аґустін де Ітурбіде (повне ім'я Аґустін Косме Даміан де Ітурбіде і Арамбуру; ісп. Agustín de Iturbide, 27 вересня 1783, Вальядолід — 19 червня 1824, Паділья) — мексиканський військовик і державний діяч.

На початку війни за незалежність Мексики воював на боці іспанських військ, проте згодом перейщов на бік прихильників незалежності. В 1822 в ході державного перевороту був ненадовго проголошений імператором Мексики Августином I (ісп. Agustín I).

Народився в місті Вальядолід (зараз Морелія, штат Мічоакан) (віце-королівство Нова Іспанія). Він був сином Хосе Хоакіна де Ітурбіде і Арреґуї та Марії Хосефи де Арамбуру і Каррільйо де Фіґероа, представників знатних іспанських родин.

1798 — поступив до лав іспанської армії, згодом отримав чин полковника, у 18091810 сприяв придушенню повстань мексиканських креолів проти іспанської влади. Виявив себе талановитим військовиком, через що 1815 року був призначений головнокомандуючим військами в двох північних провінціях, але 1816 року за підозрою в зраді був відправлений у відставку.

1819 — після республіканських реформ в Іспанії Ітурбіде знову вступив до армії, але долучився до прихильників незалежності й у зверненні до народу (21 лютого 1821 р.) закликав до введення в Мексиці конституційної форми правління. Число прихильників Ітурбіде швидко зростало, що дозволило йому зайняти Мехіко (1822) і створити там тимчасовий уряд. Коли цей уряд не зміг прийти до згоди щодо форми правління, гарнізон столиці проголосив Ітурбіде імператором. Наступного дня конгрес підтвердив це обрання, і Ітурбіде вступив на мексиканський престол під ім'ям імператора Августина I.

Коронація відбулася 21 липня 1821 року. Проте незабаром, коли кошти його уряду вичерпалися, проти імператора утворилася сильна опозиція. Успішне повстання в Веракрусі під проводом Санта-Анни змусило Ітурбіде скласти владу 19 березня 1823 року. Конгрес призначив йому і його сім'ї щорічну пенсію, але з умовою залишити країну.

На деякий час Ітурбіде переїхав до Італії, але 1824 року вирушив до Мексики в надії повернути владу. Мексиканський конгрес оголосив його поза законом і засудив до страти, щойно він ступить на територію країни. Переодягнутий Ітурбіде зміг висадитися на мексиканську землю, але невдовзі був арештований і розстріляний.

Література[ред. | ред. код]

  • Statement of Some of the Principal Events in the Public Life of Augustin de Iturbide, written by himself. — L., 1824.
  • Альперович М. С., Война за независимость Мексики (1810—1824), М., 1964, с. 268—338.

Посилання[ред. | ред. код]


  1. а б Pas L. v. Genealogics.org — 2003.