Бамбург (замок)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бамбурґ

55°36′33″ пн. ш. 1°42′40″ зх. д. / 55.60917° пн. ш. 1.71111° зх. д. / 55.60917; -1.71111
Статус Музей
Статус спадщини реєстрова будівля I ступеняd
Країна  Велика Британія
Розташування Нортумберленд
Архітектурний стиль Нормандська архітектураd
Сайт bamburghcastle.com
Бамбург (замок). Карта розташування: Велика Британія
Бамбург (замок)
Бамбург (замок) (Велика Британія)
Мапа

CMNS: Бамбург у Вікісховищі

Ба́мбурзький за́мок (англ. Bamburgh Castle) — ранньосередньовічний замок на півночі Англії у графстві Нортумберленд неподалік від південних кордонів Шотландії.

Історія замку[ред. | ред. код]

Рання історія[ред. | ред. код]

Перші згадки про місцевість належать до 547 року. В літописах зазначається, що цього року Іда, правитель Берніції та король англів, переніс столицю королівства на місце нинішнього Бамбурга. З плином часу англи підкорили сусідні кельтські племена й королівства Катрает та Регед (сучасна Камбрія). Розцвіт Берніції припав на 603 рік, коли король Етельфріт, онук Іди, долучив до своїх володінь королівство Дейра й таким чином став королем об'єднаного королівства Нортумбрія, що займало майже третину острова.

Етельфріт подарував укріплення в Бамбургу своїй дружині Беббі, назвавши фортецю на її честь Беббабург. У VII столітті Бамбург виглядав зовсім інакше, ніж сьогодні. Беда Високоповажний змальовував Бамбург як обнесену частоколом дерев'яну фортецю.

Де Моубрей[ред. | ред. код]

Бамбурґ

На початку XI століття замок належав графській родині, яка управляла Нортумберлендом аж до початку норманського завоювання та деякий час намагалась протистояти Вільгельму Завойовнику. Внаслідок, разом з графським титулом, замок перейшов у власність Роберта де Моубрея, який збудував Бамбург з каміння.

У 1095 році Роберт де Моубрей приєднався до повстання проти Вільгельма II, і король взяв у облогу Бамбург. Вільгельму вдалось захопити у полон Роберта, однак гарнізон замку під проводом його дружини Матильди продовжував оборонятись. Вона віддала наказ здати замок лише після того, як Вільгельм погрожував позбавити зору її чоловіка.

Війна Червоної та Білої троянди[ред. | ред. код]

У 1464 році під час Війни Червоної та Білої троянд замок на 9 місяців було взято в облогу Ричардом Невіллом, 16-м графом Уоріком. Війська графа, вперше за воєнну історію Англії, обстріляли Бамбург артилерійським вогнем, в результаті чого він був сильно пошкоджений. Спроби відреставрувати замок були вжиті наступними власниками на паочатку XVII та XVIII століть.

Сучасна історія[ред. | ред. код]

На початку XX століття замок купив англійський промисловець Вільям Армстронг та завершив роботи з його відновлення, перетворивши його на власну резиденцію та музей.

Інформація для відвідувачів[ред. | ред. код]

Замок відкрито з 12 березня до 31 жовтня щодня з 11.00 до 17.00.

Квиток для дорослих: £5.50. Дитячий квиток (діти 5-15 років): £2.50. Дітям до 5 років — безкоштовно.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]