Бананові чипси

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Бананові чипси
Тип снек
Температура подачі кімнатна
Необхідні компоненти банани

Бананові чипси, бананові чіпси — обсмажені у фритюрі або сушені, зазвичай хрусткі скибочки бананів. Зазвичай їх виготовляють з більш твердих, крохмалистих сортів бананів, таких як Саба та Нендран. Вони можуть бути солодкими або солоними та можуть бути покриті цукром, медом, сіллю або різними спеціями[1][2].

Бананові чипси — це єдиний продукт переробки бананів, що має значні обсяги міжнародної торгівлі. Основним експортером бананових чипсів у світі є Філіппіни. Експортні ринки для бананових чипсів також існують у Таїланді та Індонезії[3][4].

Смажені[ред. | ред. код]

Смажені бананові чипси зазвичай виготовляють зі шматочків недозрілих бананів, обсмажених у фритюрі на соняшниковій або кокосовій олії. Ці чипси сухі (як картопляні), містять близько 4 % води (столової) і можуть бути підсолені, приправлені спеціями, вкриті цукровою глазур'ю або нарізані шматочками. Іноді додають банановий ароматизатор. Якщо використовують стиглі десертні банани, вони виходять мокрими. Їх використовують для десертів, а не для сухих чипсів.

Засушені[ред. | ред. код]

Деякі різновиди бананових чипсів можна виробляти, використовуючи лише зневоднення харчових продуктів. Вони дуже солодкі та мають інтенсивний банановий смак. Вони виготовляються з повністю стиглих бананів. Також виготовляється шляхом запікання в духовці, хоча цей процес може не дати такого ж яскравого бананового смаку.

Склад[ред. | ред. код]

Сушені бананові чипси складаються з 4 % води, 58 % вуглеводів, 34 % жирів і 2 % білків. У 100-грамовій порції сушених бананових чипсів міститься 520 калорій і вони є багатим джерелом (20 % або більше від добової норми) магнію (21 % від добової норми) і вітаміну B6 (20 % від добової норми), а також помірної кількості заліза, міді та калію (від 10 % до 11 % від добової норми). Інші мікроелементи містяться в незначних кількостях від добової норми (див. таблицю поживних речовин).

Примітки[ред. | ред. код]

  1. How to Make Sweet and Salted Banana Chips. EntrePinoys Atbp. (англ.). Архів оригіналу за 28 грудня 2011. Процитовано 16 квітня 2012.
  2. Pillay, Michael; Tenkouano, Abdou, ред. (2011). Banana Breeding: Progress and Challenges (англ.). CRC Press. с. 273. ISBN 978-1-4398-0018-8.
  3. Robinson, John Charles; Galán Saúco, Víctor (2010). Bananas and Plantains (англ.). CABI. с. 16. ISBN 978-1-84593-738-6.
  4. Molina, A.; Valmayor, R. V. (1999). Banana Production Systems in Southeast Asia. У Picq, C.; Fouré, E.; Frison, E. A. (ред.). Bananas and Food Security / Les productions bananières: un enjeu économique majeur pour la sécurité alimentaire (англ.). Bioversity International. с. 434.