Либа Богдан Васильович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Богдан Либа
Зображення
Зображення
Основна інформація
Дата народження23 березня 1970(1970-03-23) (54 роки)
Місце народженняЛьвів, СРСР СРСРУкраїна Україна
ГромадянствоУкраїна Україна
Професіярадіоведучий, диктор, музикант, композитор, звукорежисер
ОсвітаЛНУ ім. І. Франка
Інструментиклавішні, гітара, ударні
КолективиСкрябін
Форте
Джек о'Лентерн
Джеки
Медоркестра
Нагороди

"За жертовність і любов до України"

Медаль За жертовність і любов до України

Богдан Васильович Либа (23 березня 1970, Львів, Львівська область) — український музикант, композитор, радіоведучий, диктор, актор.

Народився у Львові 23 березня 1970 року. Батько - педагог, мати - медик, молодший брат - хірург, живе і працює у Німеччині.

На сцені - з дитсадка. Біля мікрофону - практично з немовляти, адже родина Богдана мешкала на вулиці Князя Романа, практично двері-в-двері із Львівським обласним радіо. То ж уперше голос Богдана Либи [Архівовано 20 лютого 2019 у Wayback Machine.] з’явився на плівці, коли той ще заледве умів говорити.

У 70-х сім’я зі Львова переїжджає у молоде, романтичне місто Новояворівськ. Богдан навчається в музичній школі по класу фортепіано. Його перша вчителька - Таривердієва Ельвіра Мурадівна. Окрім цього Богдан опановує кларнет, саксофон та ударні інструменти.

Домашня колекція платівок класичної, джазової та фольклорної музики, а згодом і польське радіо та телебачення остаточно формують музичний смак Богдана Либи. До слова, у Новояворівській музичній школі, де у той час працювали батько Богдана, Василь Денисович та мати Андрія Кузьменка, Ольга Михайлівна, Богдан знайомиться із Кузьмою. Між ними зав’язується тісна дружба та спільні музикування, що тривають аж до 90-х.

У 80-х Богдан - активний учасник легендарної «Студії Sпати», де збирались Ростик Домішевський, Роман Брама, Мирослав Либа (брат), Славік Пономарьов, Саня Скрябін та інші. Тут зароджується гурт "Скрябін". Маловідомим є той факт, що ім’я "Скрябін" дав групі саме тодішній її клавішник Богдан Либа. Також за сприяння і завдяки зв'язкам Богдана були відзняті і показані на Львівському телебаченні перші кольорові кліпи "Скрябіна".

Після служби в армії, у 1991 році, Богдан вступає до Львівського Державного університету на факультет журналістики. Саме тоді у нього з’являється нове “старе” захоплення - радіо. Уже на першому курсі Богдана Либу вирізнив з-поміж інших студентів славетний львівський диктор Георгій Щербина і “напророчив” йому ремесло диктора, з яким Богдан не розстається і донині.

Посилання

[ред. | ред. код]

Студія звукозапису Львів