Дорожня тумба

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Болард)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Старовинні дорожні тумби на рогах проїзної арки
Дугоподібна тумба, Париж.

Дорожня тумба, у 1920-х роках також пропонувалася назва бовванець[1] — стовпчик біля тротуару або дороги[2], що перешкоджає проїзду транспорту.

Історія[ред. | ред. код]

Первісно такі тумби призначалися для захисту стін будинків і воріт (а також дерев) від коліс екіпажів[3], через що їх ще називають колесовідбійними тумбами. Окрім того, вони могли використовуватися вершниками, щоб сідати на коня чи злізати з нього[3]. Збережені колесовідбійні тумби мають різноманітну форму: від простих вертикальних кам'яних блоків і чавунних стовпчиків до витворів мистецтва. У деяких країнах, таких як Франція і Бельгія, старовинні дорожні тумби охороняються як об'єкт культурної спадщини[4].

Сучасність[ред. | ред. код]

У сучасному дорожньому господарстві тумби використовують для відгородження пішохідних зон; щодо таких тумб останнім часом вживається слово бо́лард[5] (від англ. bollard — «пал, стовпчик»).

Див. також[ред. | ред. код]

Галерея[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Трубопровод сифонный — Турбина струнчатая // Словник технічної термінології (загальний) / за редакцією І. Шелудька і Т. Садовського. — К. : Державне видавництво України, 1928.
  2. Тумба // Словник української мови : в 11 т. — Київ : Наукова думка, 1970—1980.
  3. а б Isabelle Duvivier (12 août 2015). Les insolites de nos rues : Les boute-roues. nord-decouverte.fr. Архів оригіналу за 17 лютого 2020. Процитовано 17 février 2020.. (фр.)
  4. 44 «chasse roues», or guard stones [Архівовано 4 березня 2016 у Wayback Machine.] protected by the heritage agency of Belgium
  5. Боларди біля в'їзду на пішохідну вулицю в Житомирі виявилися нічийними. Архів оригіналу за 24 лютого 2022. Процитовано 6 квітня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]