Болеслав III Плоцький

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Болеслав III Плоцький
Bolesław III płocki
Болеслав III Плоцький
Болеслав III Плоцький
Болеслав III Плоцький
князь Плоцький
Попередник: Вацлав I
Наступник: поділ між Польщею і Мазовією
 
Народження: між 1322 та 1330
Смерть: 20 серпня 1351
Мельник
Поховання: Płock Cathedrald
Національність: поляк
Релігія: католицтво
Рід: П'ясти
Батько: Вацлав I
Мати: Елізабет Ґедиминівна
Діти: 2 сини

CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Болеслав III Плоцький (між 1322 та 1330 — 20 серпня 1351) — князь Плоцький у 13361351 роках.

Біографія[ред. | ред. код]

Походив з роду Мазовецьких П'ястів. Син Вацлава I, князя Плоцького, та Єлизавети (доньки Гедиміна, великого князя Литовського). Народився між 1322 та 1330 роками. У 1336 році після смерті батька успадкував Плоцьке князівство.

Плоцьке князівство (позначено жовтим)

З огляду на малий вік регентами стали його стрийки Земовит II і Тройден I. Їх правління тривало до 1340 року.

Ставши самостійним володарем, продовжив батькову політику маневрування між Тевтонським орденом і королівством Польським. У вересні 1341 року Болеслав III приніс васальну присягу на вірність Карлу, маркграфу Моравії, як спадкоємцеві Яна I, короля Богемії, чим підтвердив попередній омаж свого батька. У 1343 році Болеслав Плоцкий разом з іншими мазовецькими князями брав участь у підписанні Калішського миру між Польщею і Тевтонським Орденом, за яким перша отримувала Куявське і Добжинське князівства в обмін на передачу Ордену Східної Померанії (Померелії) й Хелмської землі.

У 1345 році після смерті свого бездітного стрия Земовита II приєднав до своїх володінь міста Візну, Сохачев і Закрочим. У травні 1350 року Болеслав III Плоцкий брав участь у з'їзді з польським королем Казимиром III в Сулеюві. Влітку 1351 року був учасником спільного походу Польщі й Угорщини на волинського князя Любарта-Дмитра, що завершився успіхом. Як результат, литовський князь Кейстут був змушений прийняти християнство й деякий час бути заручником, перебуваючи в Плоцьку.

20 серпня того року Кейстут втік з Плоцька. Під час гонитви Болеслава III було важко поранено й він помер у Мельнику, не залишивши після себе нащадків. Похований у Плоцькому кафедральному соборі. Плоцьке князівство було розділено між Мазовією і Польщею. Польський король Казимир III приєднав Плоцьк, Визну і Закрочим. Князь Земовит III отримав Гостинін, а князь варшавський Казимир I приєднав Сохачевське князівство.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Karol Maleczyński: Bolesław III. W: Polski Słownik Biograficzny. T. 2: Beyzym Jan — Brownsford Marja. Kraków: Polska Akademia Umiejętności — Skład Główny w Księgarniach Gebethnera i Wolffa, 1936, s. 271—272. Reprint: Zakład Narodowy im. Ossolińskich, Kraków 1989, ​ISBN 83-04-03291-0
  • Andrzej Nowak, Dzieje Polski. Tom III. «Królestwo zwycięskiego orła»; str. 54 — 55., 2017.