Борсоєв Ілля Бузинайович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Борсоєв Ілля Бузинайович
Народився 1911
Баяндаївський район, Іркутська область, РСФРР
Помер 4 листопада 2004(2004-11-04)
Львів, Україна
Країна  СРСР
Діяльність політик
Alma mater Вища партійна школа при ЦК КПРС[d]
Заклад Львівський національний університет природокористування
Партія КПРС
Брати, сестри Борсоєв Володимир Бузинайович
Нагороди
орден «Знак Пошани»
Надгробок

Ілля Бузинайович Борсоєв (5 листопада 1911, улус Холбот, Іркутська губернія — 4 листопада 2004 р. Львів, Україна) — державний і партійний діяч Бурят-Монгольської АРСР, Голова Президії Верховної Ради Бурят-Монгольської АРСР (липень 1940 — квітень 1941). Голова Верховної Ради Бурят-Монгольської АРСР першого скликання (квітень 1941 — вересень 1946 р.). Педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в улусі Холбот Іркутської губернії (нині зниклий населений пункт в муніципальному утворенні «Кирма» Баяндаївського району Усть-Ординського Бурятського автономного округу) в сім'ї скотаря. Бурят. У віці одного року залишився сиротою. Молодший брат Володимира Бузинаевича Борсоєва, Героя Радянського Союзу.

З 1932 року член ВКП(б). Направлений на комсомольську роботу: завідувач відділу, секретар Ехірит-Булагатського, а потім Боханського райкому ВЛКСМ.

У 1933 — секретар Селенгинського райкому ВЛКСМ, потім — інструктор Бурят-Монгольського обласного комітету ВЛКСМ.

У 1938 році обраний депутатом Верховної Ради Бурят-Монгольської АРСР.

У січні 1940 року обраний Головою Президії Верховної Ради Бурят-Монгольської АРСР[1]. У лютому 1940 року за видатні успіхи в сільському господарстві, особливо за перевиконання планів з тваринництва нагороджений орденом «Знак Пошани».

На цій посаді працював до квітня 1941 року, до обрання його на п'ятій сесії республіканського парламенту Головою Верховної Ради Бурят-Монгольської АРСР першого скликання.

У травні 1941 року обраний секретарем обкому ВКП(б) з лісової промисловості. У листопаді того ж року призначений начальником Політсектору при Наркомземі Бурят-Монгольської АРСР.

У 1945 році закінчив Вищу школу парторганізаторів при ЦК ВКП(б) і був направлений першим секретарем Хоринського райкому партії, де працював до вересня 1946 року.

Пізніше на викладацькій роботі у Західній Україні. Викладач, доцент, декан економічного факультету (1954—1957) Львівського сільськогосподарського інституту[2] (нині Львівський національний аграрний університет).

Нагороди[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Указ Президиума Верховного Совета БМАССР // Бурят-Монгольская Правда, № 07, 9 января 1940 года
  2. Львівський національний аграрний університет. Літопис випускників. Архів оригіналу за 23 жовтня 2016. Процитовано 28 грудня 2015.

Посилання[ред. | ред. код]