Брихейніог

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Бріхейніог)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Брихейніог
валл. Brycheiniog
королівство

бл.450 – 1045
Мапа середньовічного Уельсу
Брихейніог зафарбовано синім кольором


Столиця Талгарт
Мова(и) валлійська
Релігія християнство
Династія Десі
Перший король
 - 450—490 Бріхан ап Анлах
Останній король
 - - 1045 Гріфід ап Елісед
Історія
 - заснування бл.450
 - об'єднання з Діведом 655—720
 - поділ на частини 1045
Попередник
Наступник
Римська Британія
Дехейбарт
Валлійська марка
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Брихейніог

Брихе́йніог (валл. Brycheiniog, вимова [brəˈχəi̯njɔɡ]) — невелике раннє середньовічне королівство на південному сході Уельсу, яким володіла династія ірландських поселенців. Брихейніог був заснований у 5 столітті і проіснував до XI, коли потрапив під владу норманських лордів Валлійської марки.

Королівство Брихейніог було сформовано на основі древнього королівства Гарт-Мадрін (ймовірно, з центром в Талгарті), коли Бріхан, син ірландського правителя на ім'я Анлах ап Кормак, одружився з Мархелою, спадкоємицею трону Гарт-Мадрін. Згідно з агіографічною традицією (не тільки валлійською, але також корнською і бретонською), у Бріхана (пізніше канонізованого) і Мархел було безліч дітей, більшість з яких також шанувалися як святі.

Бріхана передав трон своєму онукові Райну ап Кіногу, який заснував династію королів Брихейніогу. В середині VII століття шляхом династичного шлюбу Брихейніог на три покоління був об'єднаний з Діведом, однак в середині VIII століття знову став незалежним, хоча не обійшлося без суперечок про престолонаслідування. Близько 760 року бритти Брихейніогу в союзі з правителями Повіса і Гвента завдали поразки в битві при Херефорді, армії Мерсії і Вессекса[1][2].

У 880-х роках Елісед ап Теудр визнав владу англосаксонського короля Альфреда, а його нащадок Гріфід розділив королівство на три кантрева — ЕйніонТалгарт, Теудр і Селів, які підпали під владу нормандських лордів.

Ймовірно, що Маредід ап Оуайн король Дехейбарта свого часу контролював частину території Брихейніогу[3].

Назва Брихейніогу зберігається в назві традиційного графства Брекнокшир, а також національного парку Брекон-Біконз (Брекон — англійська передача імені Бріхана).

Правителі королівства Бріхейніог[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. History Resources. Архів оригіналу за 16 лютого 2015. Процитовано 27 березня 2017.
  2. Annales Cambriae
  3. John Edward Lloyd (1911). A history of Wales: from the earliest times to the Edwardian conquest. Longmans, Green & Co.

Посилання[ред. | ред. код]

  • Brycheiniog. Post-Roman Celtic Kingdoms (Celts of Cymru) (англ.). Historyfiles.co.uk. Архів оригіналу за 19 лютого 2012. Процитовано 14 листопада 2010.
  • Breteuil - Brycheiniog (англ.). Powys Local History Encyclopedia. Архів оригіналу за 19 лютого 2012. Процитовано 14 листопада 2010.
  • Brecon, Lordship of (англ.). Powys Local History Encyclopedia. Архів оригіналу за 19 лютого 2012. Процитовано 14 листопада 2010.