Будинок Чернігівської губернської земської управи

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Будинок Чернігівської губернської земської управи
Країна  Україна
Розташування Проспект Миру
Вулиця Шевченка (Чернігів)
Тип будівля
Стиль неокласицизм
Статус  пам'ятка архітектури та історії
CMNS: Медіафайли у Вікісховищі

Будинок губернської земської управи — пам'ятка архітектури та історії місцевого значення в Чернігові. Використовувалася земською управою Чернігівської губернії. Зараз у будівлі розміщується Чернігівська обласна державна адміністрація.

Опис[ред. | ред. код]

Будинок розташований на центральній площі Чернігова, на розі проспекту Миру та вулиці Шевченка.

Будинок Чернігівської губернської земської управи, кін ХІХ ст — поч ХХ ст.

Двоповерховий з округлим кутом будинок був зведений приблизно в 1814 році для губернських установ. Мав асиметричний фасад, велика частина з сучасної вулиці Шевченка, вхід також був з боку вулиці Шевченка. Чернігівська губернська земська управа виконавчий орган губернських земських зборів в період 1865 — 1917 років. Обиралася земськими зборами, займалася господарськими питаннями і змістом громад, будівель земства. Вибори і діяльність управи (особливо з 1890 року) проходили під контролем губернатора. У Чернігівській управі в різний час працювали Борис Дмитрович Грінченко, Михайло Михайлович Коцюбинський, Володимир Іванович Самійленко.

У 1908-1910 роки безпосередньо на південь від 2-поверхового будинку по сучасному проспекту Миру був побудований новий 3-поверховий будинок в стилі неокласицизму з пілястрами іонічного ордена. 3-поверховий будинок, з'єднаний переходами зі старим 2-поверховим будинком.

У перші роки радянської влади в будівлі розмістився губернський виконком, потім обласний виконком. У 1935-1937 роки за проектом архітектора Олександра Михайловича Касьянова був набудований 3-й поверх над старим будинком і дві будівлі були об'єднані в єдину будівлю.

В період Другої світової війни будівля була сильно пошкоджена. 21 вересня 1943 року радянські солдати, прорвавшися до центру міста, встановили на будівлі обласного виконкому червоний прапор.

У період 1946-1950 роки за проектом інженера А. О. Левицького обидва корпуси були відбудовані. При цьому був збережений балкон-навіс над кутовим входом, з якого в 1934 році виступав Григорій Петровський. У 1980-і роки на південь по проспекту Миру був побудований ще один будинок аналогічний будинку 1908—1910 років.

У післявоєнні роки в будівлі розміщується виконком обласної Ради народних депутатів. Зараз в будівлі розміщується Чернігівська обласна державна адміністрація.

Історія охоронного статусу[ред. | ред. код]

Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів трудящих від 31.05.1971 № 286 надано статус пам'ятник історії місцевого значення з охоронним № 46 під назвою Губернська земська управа, де працювали: Б. І. Грінченко, М. М. Коцюбинський, В. І. Самійленко — відомі письменники та громадські діячі. Будівля має власну «території пам'ятки» і розташоване в «комплексній охоронній зоні пам'яток історичного центру міста», згідно правил забудови і використання території. На будівлі встановлена інформаційна дошка.

Рішенням виконкому Чернігівської обласної ради народних депутатів від 26.03.1984 № 118 надано статус пам'ятка архітектури місцевого значення з охоронним № 2-Чг.

Наказом Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської обласної державної адміністрації від 12.11.2015 № 254 пам'ятка має назвуБудинок губернської земської управи, де працювали відомі письменники і громадські діячі.

Меморіальні дошки[ред. | ред. код]

  1. Воїнам-визволителям Чернігова — на будівлі, де 21 вересня 1943 року радянськими солдатами було встановлено червоний прапор.
  2. Борису Дмитровичу Грінченко — на будівлі управи, де працював.
  3. Михайлу Михайловичу Коцюбинському — на будівлі управи, де працював (1898—1901).
  4. Володимиру Івановичу Самійленко — на будівлі управи, де працював (1893—1900).

Галерея[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]

  • ПЕРЕЛІК пам'яток ТА ОБ'ЄКТІВ КУЛЬТУРНОЇ СПАДЩИНИ м. Чернігова ЗА ВИДОМ АРХІТЕКТУРИ, історичний, МОНУМЕНТАЛЬНОГО МИСТЕЦТВА
  • Чернігівщина: Енциклопедичний довідник, К .: УРЕ и м. М. П. Бажана, 1990. — с. 870 ЧЕРНІГІВСЬКА ГУБЕРНСЬКА Земському УПРАВА
  • Губернська Земському управа