Будинок на вулиці Дорошенка, 45 (Львів)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Дорошенка 45
м. Львів, вулиця Дорошенка, 45
Фасад будинку
Архітектор Соломон Кайль
Замовник Юзеф Мінцер

Збудовано 1938

Тип споруди житловий
Архітектурні стилі конструктивізм

Будинок за адресою вулиця Дорошенка, 45 у Львові — багатоквартирний житловий п'ятиповерховий будинок. Пам'ятка архітектури місцевого значення під охоронним № 2105-м[1]

Історія

[ред. | ред. код]

П'ятиповерховий житловий будинок зведено 1938 року за проєктом львівського архітектора Соломона Кайля, на замовлення Юзефа Мінцера. З приходом радянської влади у будинок засилилася комуністична еліта, оскільки цей район вважався престижним у Львові. На першому поверсі нині розташований заклад швидкого харчування — хот-дог бар «Добрий пес». Також цю адресу має кав'ярня «Альтернативна кава», що розташована біля трамвайної зупинки між вулицями Петра Дорошенка та Миколая Коперника.

Архітектура

[ред. | ред. код]

П'ятиповерховий будинок зведений у стилі конструктивізму, мурований з цегли, ззовні тинькований. Зовнішній план прямокутний, у внутрішньому плані секційний, на поверсі дві секції. Симетричний фасад будинку порушений зміщеним вліво головним входом, який втоплено у площину стіни, з лівого боку головний вхід прикрашає колона. Перший поверх рустований. Починаючи з другого поверху композиція головного фасаду являє собою ряд вікон з невеликими трикутними балконами розділених пілястрами. Завершується будинок профільованим карнизом[2].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Список будинків — пам'яток архітектури м. Львова. pomichnyk.org. Процитовано 31 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)
  2. Христина Харчук. Проєкт «Інтерактивний Львів»: вул. Дорошенка, 45 — житловий будинок. lvivcenter.org. Центр міської історії Центрально-Східної Європи. Процитовано 31 березня 2022.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з параметром url-status, але без параметра archive-url (посилання)

Джерела

[ред. | ред. код]

Посилання

[ред. | ред. код]