Булава (ракета)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Булава
Зображення
Названо на честь Булава
Країна походження  Росія
Оператор Військово-морський флот Росії
Виробник Воткінський завод
Тип системи наведення інерціальна навігація і Астрономічна навігація
Конструктор Московський інститут теплотехнікиd
Дата/час прийняття в експлуатацію 10 січня 2013
CMNS: Булава у Вікісховищі

Міжконтинентальна балістична ракета (МБР) морського базування Р30 3М30 «Булава-30» (РСМ-56 для використання в міжнародних договорах, SS NX 30 — за класифікацією НАТО) — нова російська триступінчата твердопаливна ракета, що розміщується на підводних човнах. Рішення про розробку такої ракети було ухвалене в 1988 році.

29 червня 2018 року комплекс Д-30 з міжконтинентальною балістичною ракетою Р-30 «Булава» був прийнятий на озброєння ВМФ РФ[1].

Розробка[ред. | ред. код]

Створення ракети було доручене Московському інституту теплотехніки (МІТ). Важливим аргументом на користь такого рішення стало прагнення до уніфікації морських і сухопутних твердопаливних ракет, а також до зниження витрат на їхню розробку і виробництво. Розробка «Булави» в Московському інституті теплотехніки зайняла в два рази менше часу, ніж це буває зазвичай (до 15 років).

МБР «Булава» повністю розроблена і виготовлена на підприємствах російського оборонний-промислового комплексу, а також максимально уніфікована з наземним ракетним комплексом стратегічного призначення «Тополь-М».

Міжконтинентальна балістична ракета «Булава» призначена для озброєння новітніх атомних підводних човнів проекту 955 (типу «Борей»), до яких належить АПЧ «Юрій Долгорукій», що має 12 ракетних шахт.

Основні технічні характеристики[ред. | ред. код]

  • Радіус дії — 8 тис. км.
  • Стартова маса — 36,8 т.
  • Ракета може нести від 6 до 10 гіперзвукових маневруючих ядерних блоків індивідуального наведення загальною масою 1,15 т, здатних міняти траєкторію польоту по висоті і курсу.
  • Кількість ступенів — 3.
  • Тип головної частини — ядерна роздільна.
  • Довжина в пусковому контейнері — 12,1 м.
  • Максимальний діаметр — 2 м.

Маршові двигуни першого і другого ступеня ракети виконані твердопаливними. Третій ступінь для забезпечення необхідної швидкості і маневрування на завершальній ділянці траєкторії оснащений рідинним двигуном.

Старт ракети похилий, що дозволяє підводному ракетоносцю здійснювати пуск ракет на ходу.

Система наведення комбінована: з орієнтуванням по зорях та сигналам супутникової навігації ГЛОНАСС. Відхилення від цілі до 350 м. Ракета несе з собою декілька хибних бойових частин. Бойові частини здатні маневрувати в польоті та перенацілюватись задля подолання систем протиракетної оборони[1].

Поточний стан[ред. | ред. код]

Випробування ракети почалися в 2004 році. Прийняти «Булаву» на озброєння планувалося в 2009 році — разом з підводним човном «Юрій Долгорукий», який вже спущений на воду. Але до 2009 року включно в цілому було проведено 12 випробувальних пусків «Булави», з яких шість були визнані успішними, причому тільки один — повністю успішним[2]. У кожному з невдалих випробувальних запусків ракети збій кожного разу відбувався в новому місці, через що усунути неполадки не вдавалося.

Всього до 2015 року в Росії планується побудувати вісім АПЧ, які будуть оснащені новітніми видами озброєння, у тому числі і балістичними ракетами «Булава». Балістична ракета «Булава» має стати основним озброєнням стратегічних підводних човнів «Юрій Долгорукий», «Олександр Невський» і «Володимир Мономах» проекту 955/955А «Борей». Дальність польоту «Булави» складає вісім тисяч кілометрів.

29 червня 2018 року комплекс Д-30 з міжконтинентальною балістичною ракетою Р-30 «Булава» був прийнятий на озброєння ВМС РФ[1].

Пуски[ред. | ред. код]

З 2005 до прийняття на озброєння в 2018 році було здійснено 30 випробувальних пусків балістичних ракет «Булава», майже третина з них відбувалась із деякими техічними проблемами[1].

Останні пуски перед прийняттям на озброєння відбулись 22 травня 2018 року, коли підводний човен «Юрій Долгорукий» здійснив залповий пуск з підводного положення 4 балістичних ракет «Булава» з Білого моря по цілях на полігоні Кура на Камчатці[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в г Russian Navy finally accepts R-30 Bulava intercontinental ballistic missile into service. Defence blog. 29 червня 2018. Архів оригіналу за 29 червня 2018. Процитовано 29 червня 2018.
  2. «Ведомости» узнали причину декабрьской неудачи «Булавы». Архів оригіналу за 15 січня 2010. Процитовано 12 січня 2010.
  3. "Юрий Долгорукий" произвел успешный залповый пуск "Булавы" из Белого моря. ТАСС. Архів оригіналу за 24 травня 2018. Процитовано 23 травня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]