Білорусько-естонські відносини

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Білорусько-естонські відносини
Естонія
Естонія
Білорусь
Білорусь

Білорусько-естонські відносини встановлені 6 квітня 1992. Білорусь експортує в Естонію нафту, сільськогосподарську техніку, лісопродукцію, калійні добрива, папір і картон, одяг, вироби з вуглецевої сталі. У свою чергу Естонія експортує в Білорусь циклічні вуглеводні, лікарські засоби, шкіру, рибу і рибні консерви, кукурудзу, ракоподібних і багато інших товарів.

Історія[ред. | ред. код]

Естонська Республіка визнала незалежність Білорусі 20 квітня 1992 року. У двох країн були різні погляди на подальший розвиток після розпаду СРСР. Естонія прагнула вступити в НАТО, Європейський союз, розширювати зв'язки з країнами Прибалтики. Через це в Естонії Білорусь сприймали як «уламок Радянського Союзу»[1].

Уряд Білорусі відкрив своє генеральне консульство в Талліні в березні 1994 року. У свою чергу Естонія це зробила через рік, в липні 1995 року. Після поступового поліпшення відносин Естонія вирішила відкрити своє посольство в Мінську в жовтні 2009. Білорусь зробила це в червні 2010[2].

Естонія не раз критикувала чиновників Білорусі за порушення прав людини і небажання дотримуватися демократичних стандартів. Перші вирішили почати налагоджувати відносини з адміністративними одиницями Білорусі, проте як такого діалогу не було.

У липні 2009 року відбувся візит членів Рійгікогу до Білорусі. У вересні 2010 року делегація Національних зборів Білорусі також відвідала Естонію. Також в різні періоди проходили зустрічі з різними міністрами обох країн.

Після президентських виборів 2010 року відносини між двома країнами погіршилися. Естонія не визнала президентські вибори в Білорусі, такими що відповідають демократичним стандартам. На початку 2011 року естонське керівництво підтримало пропозицію про введення іміджевих санкцій щодо білоруських властей.

З 2014 року відносини між двома країнами почали поступово налагоджуватися. В ході 22-ї зустрічі РМЗС ОБСЄ відбулася робоча зустріч міністрів закордонних справ Білорусі та Естонії[3].

На початку жовтня 2017 року відбувся візит білоруської делегації до Естонії. На тій зустрічі білоруську делегацію очолював Василь Матюшевський. В рамках візиту була організована зустріч з прем'єр-міністром Естонії Юрі Ратасом.

Після шостих виборів президента Білорусі відносини між двома країнами почали погіршуватися. Естонія стала першою країною, яка ввела санкції проти білоруських чиновників[4]. Міністерство закордонних справ Естонії в свою чергу не визнало легітимність Олександра Лукашенка. 8 жовтня 2020 року Надзвичайний та Повноважний посол Естонії в Білорусі були відкликані в Таллінн для консультації в знак протесту.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Андрей Тихомиров, Naviny.by (19 травня 2013). Беларусь — Эстония: сдержанное взаимодействие. Архів оригіналу за 27 серпня 2020. Процитовано 6 березня 2021.
  2. Андрей Тихомиров, Naviny.by (19 травня 2013). Беларусь — Эстония: сдержанное взаимодействие. Архів оригіналу за 27 серпня 2020. Процитовано 6 березня 2021.
  3. Политические отношения. Министерство иностранных дел Республики Беларусь (рос.). Архів оригіналу за 12 квітня 2021. Процитовано 6 березня 2021.
  4. Правительство утвердило санкции Эстонии против лиц, несущих ответственность за фальсификацию президентских выборов в Республике Беларусь и связанное с этим насилие. Коммуникационное бюро правительства Эстонской Республики (рос.). 27 серпня 2020. Архів оригіналу за 24 травня 2021. Процитовано 6 березня 2021.