ВПС (футбольний клуб, Краматорськ)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
ВПС
Повна назва Футбольний клуб
ВПС Краматорськ
Засновано 1998
Розформовано 1998
Населений пункт Краматорськ, Україна Україна
Стадіон «Блюмінг»
Ліга Чемпіонат України з футболу: друга ліга
Домашня
Виїзна

ВПС — український футбольний клуб із міста Краматорськ Донецької області. Проводив домашні матчі на стадіоні «Блюмінг».

Історія

[ред. | ред. код]

Клуб заснований 1998 року. Творцем команди став кримський підприємець Володимир Новіков (пов'язувало з Краматорськом навчання в одному з місцевих вишів), який був тренером та президентом футбольного клубу «Сурож» із Судака. Підтримку проєкту надали командування Військово-повітряних сил України та краматорська міська адміністрація. Команда заявилася для участі у другій лізі чемпіонату України невдовзі після створення, при цьому не мала клубної емблеми та не сплатила вступного грошового внеску. Головним тренером команди став її президент Володимир Новіков[1]. Дебютну гру ВПС провів 6 серпня 1998 року в Ромнах, де поступився місцевому «Електрону» з рахунком 0:1[2]. До заявки на перший матч в історії клубу внесли лише 14 гравців, переважно кримські футболісти, які раніше виступали за «Сурож». Також кольори команди захищали декілька гравців, які були військовослужбовцями ВПС України. Колектив став одним з безнадійних аутсайдерів дивізіону, в осінній частині чемпіонату здобув лише одну перемогу й відзначився 4 голами. Через заборгованість із членських внесків ПФЛ України з команди зняли 6 очок, внаслідок чого клуб завершив перше коло дебютного сезону з показником −1 у графі «Очки»[1]. Під час зимової перерви міська влада вирішила припинити фінансування команди, у зв'язку з чим на друге коло клуб уже не вийшов, а в матчах, що залишилися, йому зарахували технічні поразки[1]. Команду розформували, а її керівництво так і не сплатило вступний внесок і не сплатило зарплати гравцям.

Деякі джерела вважають ВПС частиною історії футбольного клубу «Краматорськ» (колишній «Авангард»)[3][4].

Статистика виступів у чемпіонатах України

[ред. | ред. код]
Сезон Дивізіон Місце в
чемпіонаті
Іг В Н П ЗМ ПМ О Примітки
1998/99 Друга ліга України 14 з 14 26 1 2 23 4 20 -1 З команди знято 6 очок. Після 15-го туру команда знялася з чемпіонату, а в матчах, що залишилися, їй зарахували технічні поразки.

Див. також

[ред. | ред. код]

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. а б в Чемпионат Украины 1998/99 - Вторая лига. Группа В. Результаты игр. Украинский футбол от Алексея Кобызева. Архів оригіналу за 2 березня 2017. Процитовано 15 вересня 2022.
  2. Отчёт о матче «Электрон» — ВВС. footballfacts.ru. Архів оригіналу за 15 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.
  3. Профіль ФК «Краматорськ». Офіційний сайт ПФЛ України. Архів оригіналу за 22 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.
  4. Профіль ФК «Краматорськ». UA-Футбол. Архів оригіналу за 15 вересня 2022. Процитовано 15 вересня 2022.

Посилання

[ред. | ред. код]