Вагабунда чорна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вагабунда чорна

Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Воронові (Corvidae)
Рід: Лісова вагабунда (Crypsirina)
Вид: Вагабунда чорна
Crypsirina temia
(Daudin, 1800)
Синоніми
Corvus temia Daudin, 1800
Посилання
Вікісховище: Crypsirina temia
Віківиди: Crypsirina temia
EOL: 916451
ITIS: 559594
МСОП: 22705855
NCBI: 257851

Вагабунда чорна[2] (Crypsirina temia) — вид горобцеподібних птахів родини воронових (Corvidae). Поширений у Південно-Східній Азії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид трапляється від східної частини М'янми до В'єтнаму, на південь до перешийка Кра. Ізольована популяція існує на островах Ява і Балі. Середовищем проживання цих птахів є відкриті тропічні ліси з наявністю трав'янистих галявин і менш лісистих ділянок (вирубки, села, плантації) до 1000 м над рівнем моря.

Опис[ред. | ред. код]

Птах завдовжки 31-33 см, вагою 114-145 г. Це птахи з міцною, але стрункою статурою, з округлою головою з великим міцним дзьобом, злегка вигнутим донизу, загостреними та пальчастими крилами, сильними ногами та довгим хвостом (приблизно такого ж довжини, як тулуб) у формі півмісяця.

Оперення шовковисто-чорне навколо основи дзьоба, між дзьобом і оком, навколо очей і на лобі. Решта тіла оливково-зелене з відтінками сірого металу, а хвіст чорнувато-коричневий зверху і металево-коричневий з червонувато-помаранчевими відтінками внизу. Дзьоб і ноги чорні, а великі очі бірюзово-блакитні.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Денні птахи, що трапляються парами чи невеликими групами у кронах дерев. Це всеїдні птахи, раціон яких складається здебільшого з великих комах та інших безхребетних, а також містить ягоди, фрукти та іншу поживу рослинного походження.

Це моногамні птахи, які гніздяться між квітнем і серпнем. Гніздо у формі чаші будують серед бамбука або серед чагарників, віддаючи перевагу колючим, оточеним відкритими трав’янистими ділянками. У кладці 2-4 яйця, які самиця висиджує близько п’ятнадцяти днів, а самець тим часом залишається на варті біля гнізда і піклується про самицю. Пташенят годують і доглядають обидва батьки: сліпі та майже без пір'я при народженні вони вилітають з гнізда у віці приблизно трьох тижнів, але залиша.ться з батьками ще два місяці.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2017). Crypsirina temia: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 19 серпня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]