Вайкаунт-Мелвілл

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мапа
Мапа

Вайкаунт-Меллвілл (англ. Viscount Melville Sound) — протока в Канадському Арктичному архіпелазі, що відокремлює острови Мелвілл і Батерст від островів Вікторія і Принца Уельського.

Географія[ред. | ред. код]

Розташована в центральній частині Канадського Арктичного архіпелагу і є частиною одного з маршрутів через Північно-Західний прохід разом із протоками Мак-Клур, Барроу і Ланкастер. В англомовних джерелах ці чотири протоки називають Parry Channel (протока Паррі). Протока Паррі відокремлює Острови Королеви Єлизавети від решти Канадського Арктичного архіпелагу.

З'єднує протоку Мак-Клур, розташовану на заході, з протокою Барроу на сході. На південному сході сполучається з протокою Мак-Клінток, на південному заході — з протокою Принца Уельського, на півночі — з протокою Байам. Разом із іншими протоками з'єднує моря Баффіна і Бофорта, що належать до басейну Північного Льодовитого океану.

Ширина протоки становить 160 км, довжина — 400 км[1] . Глибина протоки від 200 до 500 метрів[2].

Історія[ред. | ред. код]

Протоку Вайкаунт-Мелвілл відкрив Вільямом Паррі 1819 року і назвав ним на честь Роберта Саундерса Дугласа, другого віконта Мелвілла, першого лорда Британського адміралтейства на той час[3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Britannica Online Viscount Melville Sound. www.britannica.com. Архів оригіналу за 21 листопада 2011. Процитовано 13 грудня 2018.
  2. Pharand, Donat; Legault, L.H. (1984). The Northwest Passage. Arctic Straits Martinus Nijhoff Publishers. pp. 7. ISBN 9024729793. books.google.com. Архів оригіналу за 13 вересня 2016. Процитовано 13 грудня 2018.
  3. Encyclopedia Canadiana. Toronto-Ottawa-Montreal: Grolier of Canada Limited, Volume 10, p.244