Васильєв Михайло Павлович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Васильєв Михайло Павлович
Народився 13 травня 1924(1924-05-13)
Чинеєво, Юргамиський район, Kurgans Okrugd, Уральська область, РСФРР, СРСР
Помер 14 серпня 1990(1990-08-14) (66 років)
Ленінград, РРФСР, СРСР
Громадянство  СРСР
Діяльність актор
Роки діяльності з 1950
IMDb nm0890570
Нагороди та премії
орден Вітчизняної війни I ступеня орден Червоної Зірки медаль «За відвагу» медаль «За перемогу над Німеччиною у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «20 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «30 років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «Сорок років перемоги у Великій Вітчизняній війні 1941—1945 рр.» медаль «За перемогу над Японією» медаль «За взяття Кенігсберга»

Михайло Павлович Васильєв (1924—1990) — радянський актор театру та кіно, учасник Німецько-радянської війни.

Біографія[ред. | ред. код]

Михайло Павлович Васильєв походив з родини, яка мала двір у колишній Уральскій губернії, а після створення Радянського Союзу однойменній області, селі Чинєєво. В той час електрифікація ще не охопила і десятої території новоствореної країни, тож в усіх населених пунктах, а особливо малих, життя вирувало від світанку до заходу. Це наклало відбиток на стилі життя нашого героя — Михайло звик всього себе віддавати тяжкому сільскому ділу. Початок Другої світової війни Михайло зустрів у 15 років, початок нападу на Радянський Союз — у 17. Під час бойових дій майбутній актор, солдат збройних сил Робочо-Селянської Червоної армії, ледь не загинув.

Опис амплуа Михайла Павловича[ред. | ред. код]

Для всього театру та кінематографу, особливо це стосується німецького та радянського їх типів, післявоєнний час був «холостий», тобто на вистави та кінострічки не ходили глядачі. Але державні замовлення потрібно було реалізовувати. Наш герой дебютував як роль Христоні в художньофільмовій версії твору Михайла Шолохова «Тихий Дон». З Христоні вилився повний образ Михайла Васильєва у кіно — син імперії та СРСР характеру малого міста, який вирізняється широкими плечима та рум'яним на сонці обличчям. Таке амплуа чоловік покаже у наступних проєктах — запорожець у мюзиклі «Вечори на хуторі біля Диканьки» (1961) мав риси, про які йдеться в реченні до цього.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Заслужений артист РРФСР.

Примітки[ред. | ред. код]