Ткач Василь Володимирович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Василь Ткач)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Василь Володимирович Ткач
Місце проживання Гранд-Форкс, США
Країна СРСР СРСРУкраїна Україна
США США
Діяльність зоолог, таксономіст, паразитолог, мікробіолог, дослідник
Alma mater Ужгородський університет
Галузь зоологія, паразитологія, гельмінтологія
Заклад Університет Північної Дакоти, Інститут зоології НАН України
Вчене звання професор
Науковий ступінь доктор габілітований (Польща), кандидат біологічних наук
Науковий керівник Шарпило Віктор Петрович,
Крочко Юлій Іванович
Систематик живої природи
Дослідник, який окреслив низку зоологічних таксонів. Назви цих таксонів для вказівки авторства супроводжують позначенням «Tkach».

Василь Володимирович Ткач — американський та український зоолог, паразитолог, фахівець з трематод та інших гельмінтів, доктор габілітований (Польща, 2000), професор Університету Північної Дакоти (США).

Автор близько 200 наукових праць, переважно у провідних міжнародних виданнях. Має високі наукометричні показники: індекс Гірша 30 у Scopus (4733 цитування, 230 документів) станом на 2022 рік[1].

Описав близько 100 нових для науки видів гельмінтів.[2]

У 2017 році отримав найпрестижнішу американську нагороду у галузі паразитології — Медаль Генрі Болдвіна Ворда Американського товариства паразитологів.

Життєпис[ред. | ред. код]

1985 року закінчив Ужгородський університет, дипломна робота була написана на тему «Гельмінти кажанів Закарпатської області» під керівництвом Ю. І. Крочка. З 1988 року працював у Інституті зоології імені І. І. Шмальгаузена НАН України. 1990 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Гельминты насекомоядных и рукокрылых фауны Украины» під керівництвом В. П. Шарпило. У 2000 році отримав ступінь доктора габілітованого через захист дисертації «Systematic and phylogenetic studies of the suborder Plagiorchiata (Platyhelminthes, Digenea)» у науковій раді Інституту паразитології Вітольда Стефанського Польської академії наук (Варшава). Посаду старшого і згодом провідного наукового співробітника Інституту зоології НАН України у 2000-2003 суміщав з роботою в Інституті паразитології ПАН і у 2003-2004 — Університеті Північної Дакоти (США). З 2004 року повністю перейшов на роботу в Університет Північної Дакоти, в 2014 році отримав там звання повного професора.

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання та джерела[ред. | ред. код]