Вацлав Граб'є

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вацлав Граб'є
Народився 13 червня 1940(1940-06-13)
Пршибрам
Помер 5 березня 1965(1965-03-05) (24 роки)
Прага
Поховання Lochoviced
Діяльність поет, прозаїк
Alma mater педагогічний факультет Карлового університетуd
Знання мов чеська
Напрямок біт-покоління

Вацлав Граб'є (чеськ. Václav Hrabě; нар. 13 червня 1940, Пршибрам — пом. 5 березня 1965, Прага) — чеський поет і прозаїк.

Життєпис[ред. | ред. код]

Вацлав Граб'є народився у Пршибрамі у сім'ї залізничника Яна Граб'є і Маґдалени Калинової. З юного віку цікавився літературою і джазом, грав на саксофоні і кларнеті. 1957 року переселився до Праги, де поступив до педагогічного інституту, щоб вивчати чеську мову та історію. Дописував до різних журналів і публікував вірші, які набули широкої популярності. Вацлав читав їх перед публікою на концертах джаз-бендів, з якими мав виступи у Празі. Так його поезія стала невід'ємною частиною джазу.

Після закінчення інституту 1961 року служив два роки в армії. Після армії довго шукав можливість працювати за спеціальністю, але йому не хотілося покидати Прагу. Працював чорноробом, бібліотекарем, учителем. У грудні 1962 року написав довге оповідання «Лихоманка» про життя представників богеми свого покоління.

Він ще встиг одружитися, стати батьком сина, розлучитися, але у березні 1965 року поета знайшли мертвим у його празькій кімнаті, яку він орендував. Причиною смерті Вацлава Граб'є став витік газу з газової плити, якою він звик узимку опалювати помешкання. Поліційне розслідування підтвердило, що поет помер у результаті нещасного випадку. Останньою його роботою, яку він встиг довести до кінця, була підготовка візиту відомого американського поета Аллена Гінзберга до Праги у лютому 1965 року.

Творчість[ред. | ред. код]

Дебютував 1962 року. Окрім віршів та прози, є автором однієї п'єси, яку вважають втраченою. З його прозових робіт збереглося тільки оповідання «Лихоманка».

Поетичний стиль Вацлава Граб'є значною мірою сформований під впливом джазової та блюзової музики.

1990 року вийшла збірка «Блюз для божевільної дівчини» — найповніше зібрання віршів Вацлава Граб'є.

Українські переклади[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]