Ващенко Пилип Григорович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Ващенко Пилип Григорович
Фото загиблого Пилипа Ващенка
Народився 1898
Клишки, Шосткинський район, Україна
Помер 14 лютого 1928(1928-02-14)
Розльоти, Коропський район, Чернігівська область
·загиблий у бою
Діяльність повстанець
Військове звання отаман

Ващенко Пилип Григорович (1898 с. Клишки, Російська імперія — 14.02.1928 хутір Плоське, УРСР) — повстанець, що діяв на Сіверщині проти комуністів.

Біографія[ред. | ред. код]

Пилип Григорович Ващенко народився 1898 р. в селі Клишках Кролевецького повіту Чернігівської губернії. На початку 1917 р. його забрали до війська, в моряки Чорноморського флоту. Повернувся додому наприкінці 1917 р., а у квітні місяці 1918 р. добровільно вступив до гетьманської варти м. Кролевця і проявив себе як щирий прибічник гетьмана Павла Петровича Скоропадського (1871—1945). Через якийсь час Ващенка призначили до карного загону варти в м. Коропі, Конотопської округи.

Повстанський рух[ред. | ред. код]

Восени 1919 р. Ващенко вбиває голову клишківської сільради Касюка та створює повстанський загін з п'ятьох клишківців, які втекли з Червоної Армії. Загін Ващенка веде збройну боротьбу з активістами військового комунізму на селі, відбиває в чекістських продзагонах награбоване збіжжя та віддає його селянам. Повстанці беруть під свій захист бідних селян та палять більшовицькі сільради, розганяють комнезами, щоби ті не грабували середняків. З метою захоплення зброї, повстанці сміливо нападають на лісництва, залізничні потяги, виконкоми. У відповідь шосткинські більшовики утворюють восени 1920 р. батальйон частин особливого призначення (ЧОН), до якого увійшли усі наявні в місті комуністи та комсомольці.

Вбитий військовими Глухівського ГПУ 14 лютого 1928 року в хаті лісника на хуторі Плоське, що в урочищі Плоський сад, за 8 км від правобережного села Розльоти.

Тіло 29-річного Ващенка привезли у Вороніж на цукровий завод, потім привезли туди його рідних: батька, матір та сестру. Потім посадили мерця на лаву під віконцем прохідної цукрозаводу, вклали в ліву руку наган, а в праву руку — гвинтівку та сфотографували. Для остраху воронежців труп Вашенка протримали до вечора біля прохідної поки його було видно з боку дороги на Терещенську залізничну станцію.

Примітки[ред. | ред. код]

«Сумчани в боротьбі за волю: 10 біографій» Геннадій Іванущенко

Посилання[ред. | ред. код]