Вбивство Євгена Нужина

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вбивство Євгена Нужина
Дата й час листопад 2022[1]
Кількість загиблих 1[2]
Озброєння кувалда
Винуватець ПВК Вагнера[3]
Жертва Нужин Євген Анатолійовичd[3]

У ніч проти 13 листопада у соцмережах з'явилося відео, на якому чоловіка, що повернувся з українського полону, забивають кувалдою. Цим чоловіком був Євген Нужин — колишній в'язень, що сидів за вбивство й був завербований ПВК «Вагнер» для війни в Україні. Потрапивши в полон, він казав, що здався добровільно, бо хоче воювати на боці України, але потрапив під обмін.[4]

Біографія[ред. | ред. код]

Євген Нужин народився у Казахстані, але ще дитиною переїхав з батьками до Росії. Після строкової служби вирішив залишитись в армії, служив у внутрішніх військах у званні Прапорщик, 1995 року звільнився через не виплату зарплатні. Сім'я переїхала жити до Нижньогородської області.

У 1999 Нужина посадили, через сутичку в якій одного вбив, а іншого поранив. Як коментував цю ситуацію сам Нужин: «Могли вбити мене. Убив я».

Суд засудив Нужина до 24 років колонії, у тому числі за ті злочини які за його словами він не скоював. Нужин сидів у різних таборах, зокрема, в колонії особливого режиму на Північному Уралі, а потім спробував влаштувати втечу. З чотирьох учасників живими лишилися двоє. Нужину додали до вироку ще чотири роки — на волю він мав вийти у 2027 році.

За 4 роки до закінчення строку був завербований до ПВК, але через певний термін був взятий до полону.

Опісля добровільно погодився повернутися до росії в рамках обміну полоненими. Про заявив Радник офісу Президента України Михайло Подоляк. За його словами, Нужин пройшов через офіційну процедуру обміну військовополоненими у форматі «пакет на пакет». «Ми маємо дуже простий підхід. Полонений військовослужбовець може підписати добровільну відмову від обмінної процедури. І це буде у нас зафіксовано», — пояснив Подоляк.[5]

Після обміну Євгена було повернуто до ПВК та публічно страчено, а страту зафільмовано на відео.

Власник ПВК «Вагнер», олігарх Євген Пригожин не став заперечувати причетність свого формування до страти. Прокоментувавши ситуацію наступними словами: «Щодо кувалди, то в даному шоу видно, що він не знайшов щастя в Україні, а зустрівся з недобрими, але справедливими людьми. Мені здається, цей фільм називається „Собаці — собача смерть“. Прекрасна режисерська робота, дивиться на одному диханні. Сподіваюся, під час зйомок жодна тварина не постраждала»[6]

Зміст відео[ред. | ред. код]

Увага, розділ містить опис надмірного насильства![ред. | ред. код]

В ніч проти 13 листопада у Telegram-каналі Grey Zone, який пов'язують із ПВК «Вагнер», з'явилося відео із заголовком «Молот відплати». Відео починається з уривків інтерв'ю Нужина, де він каже, що добровільно здався у полон, щоб воювати на боці України. Потім у кадрі з'являється сам Євген, що лежить на боці. Йому в обличчя б'є яскраве світло, а голова скотчем примотана до каменю.

«Я, Нужин Євген Анатолійович, 1967 року народження, пішов на фронт, щоб перейти на бік України, воювати проти росіян. 4 вересня реалізував свій план переходу на бік України. 11 листопада 22-го року перебував на вулиці Києва, де отримав удар по голові, внаслідок чого знепритомнів, прокинувся у цьому підвалі, де мені повідомили, що судитимуть», — каже чоловік на відео. Після цього людина за кадром б'є Нужина кувалдою по щелепі.

У відкритому доступі є дві версії відео — на одній його останні секунди розмиті, на іншій — ні. У підписі до відео Нужина називають зрадником, який «отримав традиційне вагнерівське покарання». Правдивість того, що сталося на відео, ніхто не підтвердив.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. "Тот, кто нам тело отдаст, по-любому будет виновный". История жизни и смерти Евгения Нужина, забитого кувалдой // Русская служба Би-би-си — 2022.
  2. "Тот, кто нам тело отдаст, по-любому будет виновный". История жизни и смерти Евгения Нужина, забитого кувалдой (Russian) // Русская служба Би-би-си — 2022.
  3. а б https://www.bbc.com/russian/features-63656584
  4. Історія вагнерівця Нужина, якого на відео забили кувалдою. BBC News Україна (укр.). Процитовано 29 січня 2024.
  5. Свобода, Радіо (16 листопада 2022). Вагнерівець, відео «страти» якого стало публічним, був офіційно обміняний – Подоляк. Радіо Свобода (укр.). Процитовано 29 січня 2024.
  6. Опубліковане відео страти «вагнерівця» (ВІДЕО 18+) — Варта 1.

Посилання[ред. | ред. код]