Венда (бантустан)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Республіка Венда
Riphabuliki ya Venda

Прапор Герб
Гімн: «Pfano na vhuthihi»
Розташування Республіки Венда
Розташування Республіки Венда
Столиця Тхохояндоу
Найбільше місто столиця
Офіційні мови (Коса)
Форма правління Бантустан/Парламентська республіка
Незалежність від ПАР 
 - Проголошена 13 вересня 1979 
Площа
 - Загалом 7410 км²
Населення
 - Густота 75,4/км²
Часовий пояс {{{часовий_пояс}}}
Домен {{{інтернет_домен}}}
Вікісховище має мультимедійні дані
за темою: Венда (бантустан)

Республіка Венда — номінально незалежне держава (бантустан), що існувала з 1970-х років до 1994 року на півночі Південно-Африканської Республіки (провінція Трансвааль, нині провінція Лімпопо. Це утворення призначалося для всіх жителів ПАР, що належать до народу венда.

Автономія була отримана 1 лютого 1973 року. 13 вересня 1979 року південноафриканський уряд проголосив незалежність Венда, і всі жителі бантустана втратили громадянство ПАР. Як і «незалежність» інших бантустанов, незалежність Венда не була визнана міжнародним співтовариством.

Спочатку бантустан Венда являв собою дві ділянки землі в Трансваалі, з більшою «головною» частиною і невеликим ексклавом на південь. Столиця спочатку розміщувалася в місті Сібаса, але з проголошенням незалежності (яка супроводжувалася також розширенням території і злиттям двох ділянок в одну) вона була переведена в Тхохояндоу. Президентом був оголошений Патрік Мпхепху, вождь народу венда. Більшість представників народності венда жили в бантустані. В 1990 році в Венді стався військовий переворот, ненадовго змістивший Мпхепху. 27 квітня 1994 року територія Венда була знову приєднана до Південно-Африканській Республіці.

В 1982 році був заснований Університет Венда в Тхохояндоу, існуючий досі.