Вербицький Сергій Сергійович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Сергій Вербицький
Вербицький Сергій Сергійович
 Підполковник
Загальна інформація
Громадянство Україна Україна
Національність українець
Військова служба
Приналежність Україна Україна
Вид ЗС ЗСУ Збройні сили
Рід військ Повітряні сили
Війни / битви Російсько-українська війна
Нагороди та відзнаки
Герой України
Орден «За мужність» ІІІ ступеня
Орден «За мужність» ІІІ ступеня

Сергій Сергійович Вербицький — підполковник Збройних Сил України, учасник російсько-української війни, Герой України з присвоєнням ордена «Золота Зірка» (2023).

Життєпис[ред. | ред. код]

Сергій Вербицький народився 1986 року. Ніс військову службу штурманом бомбардувальника Су-24. Під час повномасштабної російсько-української війни здійснив 13 бойових вильотів. За цей час екіпаж встиг вразити ворогів у Гостомелі на Київщині, а також у Сумській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях. Саме під час 13 вильоту у березні 2022 року окупанти вразили його бомбардувальник. Тоді він та пілот, 41-річний Олексій Коваленко, полетіли на завдання в Ізюмі на Харківщині, де сунула ворожа навала, а ворожу ППО практично неможливо було обійти. Приблизно за 20 кілометрів до цілі льотчики вирішили піти до кінця. Після збиття літака майору вдалося вижити, він встиг катапультуватися[1]:

«Воно, виходить, між нами пішло. Я вийшов із літака і далі у мене відкрився парашут. Висота була дуже мала, при вході я побачив літак, який відлітає і горить, землю побачив. Встиг подумати, чи встигне відкритись парашут. Він відкрився – і я приземлився, розповів Сергій Вербицький.»

Після падіння штурман опинився на ворожій території. Йому довелося три години діставався до своїх пішки та мінними полями. Згодом виявилося, що у Сергія Вербицького внаслідок падіння було зламане ребро. Пілот Олексій Коваленко тоді загинув — він нагороджений званням Герой України посмертно[1][2].

Орден «Золота Зірка» отримав з рук Президента України Володимира Зеленського під час заходу з нагоди Дня Української Державності, що відбувся 28 липня 2023 року на Михайлівській площі в Києві[3][4].

Нагороди[ред. | ред. код]

  • звання Герой України з присвоєнням ордена «Золота Зірка» (8 липня 2023) — за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане служіння Українському народові[5].
  • орден «За мужність» III ступеня (2022) — за особисту мужність і самовіддані дії, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б Удар, вогонь у кабіні – і все: епічна історія, як український штурман вижив після збиття Су-24. 24 Канал (укр.). 21 липня 2023. Процитовано 23 липня 2023.
  2. Штурман збитого українського Су-24 розповів, як пораненим три години йшов мінним полем до своїх. ТСН.ua (укр.). 17 липня 2023. Процитовано 23 липня 2023.
  3. https://www.facebook.com/vechirkanova (28 липня 2023). Битися, а не відступати: Президент України на Михайлівській площі у Києві нагородив військових. ФОТО. Вечірній Київ (укр.). Процитовано 28 липня 2023.
  4. Президент України вручив двом українським захисникам ордени «Золота Зірка». armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 28 липня 2023.
  5. Президент присвоїв звання Герой України 49 захисникам, 46 з них — посмертно. armyinform.com.ua (укр.). Процитовано 8 липня 2023.

Джерела[ред. | ред. код]