Весілля (фільм, 1972)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Весілля
пол. Wesele
Жанр драма
Режисер Анджей Вайда[1][2]
Сценарист Анджей Київський
У головних
ролях
Данієль Ольбрихський[2], Францішек Печка, Марек Перепечко[2], Войцех Пшоняк, Ewa Ziętekd, Andrzej Łapickid, Marek Walczewskid, Izabella Olszewskad, Майя Коморовська, Gabriela Kownackad, Ольгерд Лукашевич, Bożena Dykield, Janusz Bukowskid, Artur Młodnickid, Wirgiliusz Gryńd, Leszek Piskorzd, Czesław Wołłejkod, Мечислав Войт, Hanna Skarżankad, Małgorzata Lorentowiczd, Анджей Щепковський, Emilia Krakowskad, Mieczysław Stoord, Барбара Вжесинська, Henryk Borowskid, Kazimierz Opalińskid, Mieczysław Czechowiczd і Wiktor Grotowiczd
Оператор Вітольд Собочинський
Композитор Станіслав Радван,
Чеслав Немен.
Художник Тадеуш Вибултd
Тривалість 106 хв.
Мова польський
Країна  Республіка Польща
Рік 1972
IMDb ID 0069492

«Весілля» (пол. Wesele) — фільм польського режисера Анджея Вайди. Екранізація символічної драми Станіслава Виспянського, написаної в 1901 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Поет-дворянин одружується із селянкою. Весілля починають відзначати у місті, а потім святкування триває у заміському маєтку, де дворянство поєднується з селянами. Гості розважаються, як можуть, поступово напиваючись, і по ходу бенкету їх починають відвідувати вже не сусіди, а примари з польського минулого. Один із них вручає присутнім золотий ріг, який має розбудити весь народ на боротьбу за свободу, і селянське військо збирається, примушуючи до рішучості розгублених інтелектуалів та богему. Однак у вирішальну мить немає рогу, щоб протрубити початок повстання.

Поет-дворянин одружується з селянкою. Весілля починають святкувати в місті, а потім святкування триває в заміському маєтку, де дворянство змішується з селянами. Гості розважаються, як можуть, поступово напиваючись, і по ходу бенкету їх починають відвідувати вже не сусіди, а привиди з польського минулого. Один із них вручає присутнім золотий ріг, що має розбудити весь народ на боротьбу за волю, — і селянське військо збирається, примушуючи до рішучості розгублених інтелектуалів і богему. Однак у вирішальну мить немає рога, щоб протрубити початок повстання.

В ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]

  1. http://www.imdb.com/title/tt0069492/
  2. а б в http://stopklatka.pl/film/wesele-1972