Вечір на вулиці Карла Юхана

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вечір на вулиці Карла Юхана
англ. Evening on Karl Johan
Творець: Едвард Мунк
Час створення: 1892
Висота: 84,5±0,1 см
Ширина: 121±1 см
Матеріал: олійна фарба і полотно
Жанр: побутовий жанр
Зберігається: Художній музей Бергенаd
Музей: Художній музей Бергенаd і KODE Art museums and composer homesd

«Вечір на вулиці Карла Юхана» (норв. Aften på Karl Johan Aften på Karl Johan) — картина норвезького художника Едварда Мунка, написана ним у 1892 році. Виставлялася як частина циклу «Фриз життя» (виставка 1903 року в Лейпцизі).

На картині зображена центральна магістраль ОслоКарл-Юханс-гате, освітлена вечірніми вогнями. По тротуару рухається буржуазна публіка — панове в циліндрах і піджаках, дами в модних капелюшках. Їх бліді, позбавлені будь-яких емоцій і відмінних рис обличчя нагадують безликі маски (мистецтвознавець Арне Еггум зіставляє їх з особами-масками на картинах Джеймса Енсора[1]). Віддалік від цього людського потоку видніється самотня темна фігура, що йде в протилежному напрямку — з нею художник, ймовірно, ідентифікував самого себе. У його щоденнику є запис, близький за своїм змістом до тематики картини: «Перехожі кидають на нього дивні, багатозначні погляди, він відчуває ці погляди — вони втупилися прямо на нього — ці обличчя — мертвотно-бліді у вечірньому світлі — він намагається піти в свої думки, але не може — відчуття порожнечі в голові — він намагається дивитися кудись вгору, на вікно вдалині — і знову перехожі заступають йому шлях — він тремтить з голови до ніг, весь у поті» [2]. На відміну від виконаної в імпресіоністській манері «Весни на вулиці Карла Юхана» (1890), «Вечір на вулиці Карла Юхана» вирізняється похмурим, тривожним настроєм. Композиційно картина близька до таких робіт Мунка, як «Крик» і «Дівчата на мосту», в яких також спостерігається люблений художником мотив зникаючої в перспективі дороги і певне зміщення фокуса до краю полотна.

Мунк також створив літографію за мотивами цього твору. Оригінал картини прикрашає муніципальну Збірку Расмуса Мейєра в Бергені.

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. Arne Eggum: Die Bedeutung von Munchs zwei Aufenthalten in Frankreich 1891 und 1892. In: Sabine Schulze (Hrsg.): Munch in Frankreich. Schirn-Kunsthalle Frankfurt in Zusammenarbeit mit dem Musée d'Orsay, Paris und dem Munch Museet, Oslo. Hatje, Stuttgart 1992, ISBN 3-7757-0381-0, S. 146, 150.
  2. Цит. по: Ульрих Бишофф. Эдвард Мунк. TASCHEN/Арт-родник, 2008. ISBN 978-5-88896-141-4.