Вибухова хвиля Тейлора–фон Неймана–Сєдова

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Вибухова хвиля Тейлора–фон Неймана–Сєдова — вибухова хвиля, спричинена сильним вибухом. Описується автомодельним розв'язком, який був незалежно знайдений Джеффрі Тейлором, Джоном фон Нейманом і Леонідом Сєдовим під час Другої світової війни[1][2].

Історія[ред. | ред. код]

Британське Міністерство внутрішньої безпеки повідомило Джеффрі Тейлору про можливість виготовлення бомби, у якій дуже велика кількість енергії буде вивільнена в результаті ядерного розщеплення, і попросило оцінити ефективність такої зброї. Тейлор представив свої результати 27 червня 1941 року[3]. В той самий час у Сполучених Штатах над тією ж проблемою працював Джон фон Нейман, який представив свої результати 30 червня 1941 року[4]. Говорили, що Леонід Сєдов також працював над проблемою приблизно в той самий час в СРСР, хоча Сєдов ніколи не підтверджував жодних точних дат[5].

Повний розв'язок вперше було опубліковано Сєдовим у 1946 році[6]. Фон Нейман опублікував свої результати в серпні 1947 року в звіті «Вибухова хвиля» наукової лабораторії Лос-Аламоса[7], хоча цей звіт було поширено лише в 1958 року[8]. Тейлор отримав дозвіл на публікацію своїх результатів у 1949 році, а в 1950 році він опублікував свої роботи у двох статтях[9][10]. У другій статті Тейлор розрахував енергію атомної бомби, використаної в ядерному випробуванні «Трініті» використовуючи подібність, просто подивившись на серію фотографій вибухової хвилі, опублікованих Джуліаном Макком у 1947, які мали шкалу довжини та позначки часу[11]. Цей розрахунок енергії викликав, за словами самого Тейлора, «велике збентеження» в урядових колах США, оскільки число тоді ще було засекреченим, а фотографії, опубліковані Маком, не були. Біограф Тейлора Джордж Бетчелор[en] пише: «Ця оцінка потужності вибуху першої атомної бомби викликала чималий резонанс… Дж. І. [Тейлор] був м'яко попереджений армією США стосовно публікації своїх висновків із їхніх (несекретних) фотографій»[12].

Математичний опис[ред. | ред. код]

Розглянемо сильний вибух (наприклад, ядерної бомби), який виділяє велику кількість енергії в невеликому об'ємі протягом короткого проміжку часу. Це створить сильну сферичну ударну хвилю, що поширюється назовні від центру вибуху. Самоподібний розв'язок описує потік, коли ударна хвиля перемістилася на відстань, велику порівняно з розміром області, в якій відбувся вибух. На таких великих відстанях хвиля вже «забуде» інформацію про розмір і тривалість вибуху, і тільки вивільнена енергія матиме вплив на розвиток ударної хвилі. З дуже високою точністю можна припустити, що вибух стався в точці (скажімо, в початку координат ) миттєво (в момент ).

Ударна хвиля в області самоподібності вважається все ще дуже сильною, так що тиск за ударною хвилею дуже великий в порівнянні з тиском перед ударною хвилею, яким можна знехтувати під час розгляду задачі. Хоча тиск незбуреного газу незначний, густиною незбуреного газу неможна знехтувати, оскільки стрибок густини через сильні ударні хвилі є ненульовим, як це випливає з умов Ранкіна–Гюгоніо[en]. Це наближення еквівалентно встановленню і відповідно швидкості звуку , але зі збереженням ненульової густини [13].

Єдині параметри, які є в нашому розпорядженні, — це енергія і незбурена густина газу . Параметри за ударною хвилею, такі як можна отримати з параметрів перед ударною хвилею. Єдиною безрозмірною комбінацією, яку можна скласти з і , є

.

Розумно припустити, що еволюція в і ударної хвилі залежить тільки від наведеної вище змінної. Це означає, що місцезнаходження ударної хвилі буде відповідати певному значенню цієї змінної (назвемо його ). Тоді

Швидкість поширення ударної хвилі становить

З наближенням, описаним вище, умови Ранкіна–Гюгоніо[en] визначають параметри газу , і безпосередньо за ударним фронтом для ідеального газу наступним чином:

де  — питома теплоємність. Оскільки є константою, густина безпосередньо за ударною хвилею не змінюється з часом, тоді як і зменшуються як і відповідно.

Самоподібний розв'язок[ред. | ред. код]

Рух газу за ударною хвилею визначається рівняннями Ейлера. Для ідеального політропного газу зі сферичною симетрією рівняння для радіальної швидкості , густини і тиску мають форму

На радіусі розв'язки повинні наближатися до значень, заданих умовами Ренкіна-Гюгоніо, визначеними в попередньому розділі.

Змінний тиск можна замінити швидкістю звуку , оскільки тиск можна отримати з формули . Вводяться наступні безвимірні самоподібні змінні[14][15]:

.

Умови на ударному фронті набувають форми

Підстановка самоподібних змінних в основні рівняння призведить до трьох звичайних диференціальних рівнянь. Як показали Сєдов у 1946 році та фон Нейман у 1947 році, аналітичний розв'язок цих диференціальних рівнянь є складним, натомість як Тейлор розв'язав ці рівняння чисельно.

Відношення між і можна вивести безпосередньо зі збереження енергії. Оскільки енергією, пов'язаною з незбуреним газом, нехтують, припускаючи , повна енергія газу в ударній сфері повинна дорівнювати . З самоподібності зрозуміло, що постійною є не тільки повна енергія в межах сфери радіуса , а й повна енергія всередині сфери будь-якого радіуса (у розмірній формі це означає, що повна енергія всередині сфери радіусом , що рухається назовні зі швидкістю , має бути постійною). Кількість енергії, що виходить із сфери радіуса за час через швидкість газу є , де  — питома ентальпія газу. За цей час радіус сфери збільшується зі швидкістю , і енергія газу в цьому додатково збільшеному об'ємі дорівнює , де  — питома енергія газу. Прирівнювання цих виразів і підстановка і (справедлива для ідеального політропного газу), призводить до

Рівняння неперервності та енергії зводяться до

Автомодельний розв'язок вибухової хвилі Тейлора-фон Неймана-Сєдова для

Виражаючи і як функції єдиної змінної з використанням отриманого раніше співвідношення й одноразове інтегрування дає розв'язок в неявній формі,

де

Константа що визначає полодення ударного фронту, можна визначити із збереження енергії

.

Це дає

Для повітря, і . Розв'язок для показано на малюнку шляхом побудови кривих , , і де  — це температура.

Асимптотична поведінка поблизу центральної області[ред. | ред. код]

Асимптотичну поведінку центральної області можна дослідити, взявши границю . З малюнка видно, що за ударною хвилею щільність дуже швидко падає до нуля. Вся маса газу, яка спочатку була рівномірно розподілена в сфері радіуса , тепер міститься в тонкому шарі за ударною хвилею, тобто вся маса викидається назовні прискоренням, наданим ударною хвилею. Таким чином, більша частина області практично порожня. Коефіцієнт тиску також швидко падає, виходячи на постійне значення . Відношення температур випливає із закону ідеального газу; оскільки відношення густини спадає до нуля, а відношення тисків є постійним, відношення температур має стати нескінченним. Гранична форма для густини задана наступним чином

Важливо, що щільність не залежить від часу, тоді як . Це означає, що фактичний тиск насправді залежить від часу. Це стає зрозумілим, якщо наведені вище результати переписати в розмірних одиницях,

Відношення швидкостей має лінійну поведінку в центральній області,

,

в той час як поведінка самої швидкості визначається як

Кінцева стадія вибухової хвилі[ред. | ред. код]

Оскільки ударна хвиля розвивається в часі, її сила зменшується. Самоподібний розв'язок, описаний вище, руйнується, коли стає порівнянним з (точніше, коли ). На цьому пізньому етапі еволюції, (і відповідно ) не можна нехтувати. Це означає, що еволюція не є самоподібною, оскільки в задачі тепер можна сформувати масштаб довжини і часовий масштаб . Відповідні рівняння розв'язуються чисельно, як це було зроблено Х. Голдстайном і Джоном фон Нейманом[16], Броде[17], і Охоцимським зі співавторами[18].

Вибух циліндричної лінії[ред. | ред. код]

Аналогічну задачу в циліндричній геометрії, що відповідає осесиметричній вибуховій хвилі, можна розв'язати аналітично. Цей розв'язок незалежно знайшли Леонід Сєдов, А. Сакурай[19] та С. Ц. Лін[20].

Література[ред. | ред. код]

  1. Bluman, G. W., & Cole, J. D. (2012). Similarity methods for differential equations (Vol. 13). Springer Science & Business Media.
  2. Barenblatt, G. I., Barenblatt, G. I., & Isaakovich, B. G. (1996). Scaling, self-similarity, and intermediate asymptotics: dimensional analysis and intermediate asymptotics (Vol. 14). Cambridge University Press.
  3. G. I. Taylor, British Report RC-210, June 27, 1941.
  4. John von Neumann, NDRC, Div. B, Report AM-9, June 30, 1941.
  5. Deakin, M. A. (2011). GI Taylor and the Trinity test. International Journal of Mathematical Education in Science and Technology, 42(8), 1069—1079.
  6. Sedov, L. I. (1946). Propagation of strong shock waves. Journal of Applied Mathematics and Mechanics, 10, 241—250.
  7. Blast wave (PDF). Архів (PDF) оригіналу за 1 червня 2022.
  8. J. von Neumann, The point source solution, in Collected Works, Vol. 6, A.H. Taub, ed., Pergamon, New York, 1963, pp. 219—237.
  9. Taylor, G. I. (1950). The formation of a blast wave by a very intense explosion I. Theoretical discussion. Proceedings of the Royal Society of London. Series A. Mathematical and Physical Sciences, 201(1065), 159—174.
  10. Taylor, G. I. (1950). The formation of a blast wave by a very intense explosion.-II. The atomic explosion of 1945. Proceedings of the Royal Society of London. Series A. Mathematical and Physical Sciences, 201(1065), 175—186.
  11. Mack, J. E. (1946). Semi-popular motion-picture record of the Trinity explosion (Vol. 221). Technical Information Division, Oak Ridge Directed Operations.
  12. Batchelor, G. K., & Taylor, G. I. (1996). The life and legacy of GI Taylor. Cambridge University Press.
  13. Zelʹdovich, I. B., & Raĭzer, I. P. (1968). Physics of shock waves and high-temperature hydrodynamic phenomena (Vol. 1). Academic Press. Section 25. pp. 93-101.
  14. Landau, L. D., & Lifshitz, E. M. (1987). Fluid mechanics. Translated from the Russian by JB Sykes and WH Reid. Course of Theoretical Physics, 6. Section 106, pp. 403—407.
  15. Sedov, L. I. (1993). Similarity and dimensional methods in mechanics. CRC press.
  16. Goldstine, H. H., & Neumann, J. V. (1955). Blast wave calculation. Communications on Pure and Applied Mathematics, 8(2), 327—353.
  17. Brode, H. L. (1955). Numerical solutions of spherical blast waves. Journal of Applied physics, 26(6), 766—775.
  18. Okhotsimskii, D. E. E., Kondrasheva, I. L., Vlasova, Z. I., & Kazakova, R. K. (1957). Computation of point explosion taking into account counter-pressure. Trudy Matematicheskogo Instituta imeni VA Steklova, 50, 3-66.
  19. Sakurai, A. (1953). On the propagation and structure of the blast wave, I. Journal of the Physical Society of Japan, 8(5), 662—669.
  20. Lin, S. C. (1954). Cylindrical shock waves produced by instantaneous energy release. Journal of Applied Physics, 25(1), 54-57.