Виноградна лоза (геральдика)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Виноградна лоза
Зображення
Зображує V. vinifera
CMNS: Виноградна лоза у Вікісховищі

Виноградна лоза, яку також називають виноградом (благородна виноградна лоза, Vitis vinifera ssp.) - символ вина, який можна знайти в геральдиці на багатьох гербах виноробних регіонів і на гербах багатьох родин виноробів. Також можливе зображення цілої лози або лише листя лози чи винограду.

Зображення[ред. | ред. код]

Виноградна лоза є негеральдичною фігурою в геральдиці і зображується стилізовано, в більшості випадків з виноградним листям (листяним) і з виноградом (плодоносним). Можливі будь-які кольори, але листя на стеблі виноградної лози бажано показувати зеленим. У гербі лоза може заповнювати щит повністю або у більшу його частину. Приклади гербів знатних родів: Друффель, Шторх, Вестарп і Блюменталь.

Завдяки своїм вусикам виноградна лоза підходить для дуже декоративних дизайнів і може бути знайдена в різноманітних формах. У традиційних гербах дизайн також є важливим історичним свідченням місцевих форм землеробства.

Спеціальне використання та інше для виноградарства[ред. | ред. код]

ЛОза є атрибутом св. Урбана, який вшановується як покровитель виноробів. Часто незрозуміло, чи слід розуміти виноградне гроно на гербі як атрибут святого, чи просто як загальний символ виноградарства.

Виноградні лози також можна знайти як частину промовистих гербів, наприклад, на гербах Вайнгартена (Вюртемберг), Вайнгартена (Баден), Россвайна або Вайнберга. На гербі Геннефа (Зіг) зображено невелике гроно винограду на щиті.

У геральдиці багато об'єктів виноградарства потрапили в герби. Садовий ніж, також відомий як ніж винороба, хіппе, сесель або гапе, часто розміщується поруч із виноградом або окремо на гербі. Бочкова драбина як допоміжний засіб для завантаження бочок також можути символом виноградарства відповідних регіонів. Рідше зустрічається винний прес, як у Пресбаумаі та Кельтерна, або винна бочка. Усі ці елементи вважаються негеральдичними фігурами.

На державному гербі землі Рейнланд-Пфальц зображена народна корона з листя винограду.

Приклади гербів з виноградною лозою[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Веб-посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]