Вино самотності

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вино самотності
Жанр military fictiond
Форма роман
Тема Перша світова війна
Автор Немировська Ірен

«Вино самотності» (фр.: «Le Vin de solitude», англ.: «The Wine of Solitude») — роман української єврейської письменниці Ірен Немировської (1903—1942), яка була вбита під час Голокосту[nb 1]. Він вважається частково автобіографічним і розповідає історію головної героїні Елен Кароль, яка розділяє багато з ранньої історії Немировської.

Видання[ред. | ред. код]

Роман «Вино самотності» у 1935 році був спочатку опублікований у Франці. Після успіху у 2004 році посмертно опублікованої роботи Немировського «Французька сюїта» у 2011 році роман було перекладено та опубліковано англійською мовою.

2010 року книга в українському перекладі Анни Малець була видана у видавництві «Пульсари». У 2011 р. переклад удостоєний спеціальної відзнаки Премії ім. Г. Сковороди, заснованої Посольством Франції в Україні[1].


Сюжет[ред. | ред. код]

«Вино самотності» розповідає історію неблагополучної єврейської родини середнього класу Каролів, яка проживала в Києві в Україні на початку ХХ століття. Батько походить мав скромне походження, але заробляє статок на банківській справі в імперській Росії. Елен ненавидить свою марнославну матір Беллу з сильною, але добре прихованою пристрастю[2]. Коли вона стає підліткою, гнів зростає, живлячись критикою матері, екстравагантністю та розкішним романтичним життям з її молодим коханцем Максом. Їй шкода її відсутнього батька-гравця Бориса[3]. Зрештою вона мститься своїй матері, спокушаючи її коханця, хоча вона насправді його не хоче.

Під час революції 1917 року родина втекла до Фінляндії та зрештою прибула до Парижа як емігранти. Елен відчуває захоплення Францією, яке прищепила їй у дитинстві французька гувернантка мадемуазель Роз[3].

Моральна цілісність Елен у романі зосереджена на світанні усвідомлення того, що сили, які спонукали до поведінки її ненависної матері, також існують у ній самій, і вона повинна подолати їх, якщо не хоче повторити життя своєї матері[2].

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • The Wine of Solitude (1935)
  • Вино самотності (Переклад з французької Ганни Малець, 2010)
  • The Wine of Solitude (Sandra Smith trans., 2011)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. For the author's ethnicity, see Cohen, Patricia (25 квітня 2010). Assessing Jewish Identity of Author Killed by Nazis. The New York Times. Архів оригіналу за 5 листопада 2015. Процитовано 22 грудня 2015. Némirovsky, the Russian Jewish author . . . .

Список літератури[ред. | ред. код]

  1. Вино самотності. Ірен Немировськи. Книга. Опис на сайті Видавництва
  2. а б Dunmore, Helen (14 жовтня 2011). The Wine of Solitude by Irène Némirovsky—Review. The Guardian. London. Архів оригіналу за 11 вересня 2014. Процитовано 7 грудня 2011.
  3. а б Garvey, Anne (14 листопада 2011). Review: The Wine of Solitude. The Jewish Chronicle. London. Архів оригіналу за 2 грудня 2013. Процитовано 7 грудня 2011.