Виступи гранітів поблизу с. Петропавлівка

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Петропавлівський каньйон

Пам'ятку природи місцевого значення «Виступи граніту в с. Петропавлівка»" (Братський р-н, с. Петропавлівка) було оголошено рішенням виконкому Миколаївської обласної ради депутатів трудящих від 22.09.1977 № 685 на землях Вознесенського району Миколаївської області.

Площа — 5 га.

Характеристика[ред. | ред. код]

Виступи граніту в с. Петропавлівка включено до заказника «Актове».

Територія Петропавлівського каньйону пролягає по річці Мертвовод. Природний комплекс лісової та водної екосистеми, поєднаний зі скелями та гранітними валунами. Своєю течією річка Мертвовод створила унікальний каньйон — провалля посеред голого степу. Гранітну прірву в кристалічному щиті, на дні якої струменить Ексампей.

Скасування[ред. | ред. код]

Рішенням Миколаївського облвиконкому від 23.10.1984 року № 448 «Про мережу території та об'єктів природно-заповідного фонду області» пам'ятку було скасовано.

Надалі відбулося входження об'єкту до новоствореного національного природного парку «Бузький Гард»[1].[2].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вся інформація про створення об'єкту взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що надані Державним управлянням екології та природних ресурсів Хмельницької області Всеукраїнській громадській організації «Національний екологічний центр України»
  2. Відповідно до листа Міністерства екології та природних ресурсів України № 9-04/18-16 від 11.01.2016 року «Щодо надання роз'яснення», з якого слідує, що вся інформація про установи природно-заповідного фонду є відкритою