Актове (заказник)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Геологічний заказник місцевого значення «Актове» (від с. Актове Вознесенського району до с. Петропавлівка Братського району Миколаївської області) був оголошений рішенням Миколаївського облвиконкому від 23.10.1984 року № 448 «Про мережу територій та об'єктів природно-заповідного фонду області».

Площа — 1000 га.

Актовський каньйон, на передньому плані — річка Мертвовод
Актовський каньйон, вигляд із вершини скелі

Характеристика[ред. | ред. код]

Розташований у межах Актівського каньйону на річці Мертвоводі, поблизу села Актового Вознесенського району Миколаївської області.

Складається із застарілих вивітрених гранітів, перерізаних Мертвоводом на глибину понад 40—50 метрів. Площа каньйону перевищує 250 гектарів. Являє собою унікальний комплекс гранітних скель, валунів та степової і водної екосистем[1], розміщений на одному з найстаріших клаптиків суші Євразії.

Скасування[ред. | ред. код]

Рішення Миколаївської обласної ради від 23.12.1999 року № 5 "Про розширення регіонального ландшафтного парку «Гранітно-степове Побужжя».

Скасування статусу[ред. | ред. код]

Скасування статусу заказника відбулось з причини входження до Регіонального ландшафтного парку «Гранітно-Степове Побужжя»[2][3].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Архівована копія. Архів оригіналу за 5 червня 2008. Процитовано 17 квітня 2016.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)
  2. Вся інформація про створення об'єкту взята із текстів зазначених у статті рішень обласної ради, що надані Державним управлянням екології та природних ресурсів Хмельницької області Всеукраїнській громадській організації «Національний екологічний центр України»
  3. Відповідно до листа Міністерства екології та природних ресурсів України № 9-04/18-16 від 11.01.2016 року «Щодо надання роз'яснення», з якого слідує, що вся інформація про установи природно-заповідного фонду є відкритою