Вогнегуз червонощокий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вогнегуз червонощокий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Горобцеподібні (Passeriformes)
Родина: Астрильдові (Estrildidae)
Рід: Червонощокий вогнегуз (Emblema)
Gould, 1842
Вид: Вогнегуз червонощокий
Emblema pictum
Gould, 1842

Посилання
Вікісховище: Emblema pictum
Віківиди: Emblema pictum
EOL: 1050445
ITIS: 559902
МСОП: 22719650
NCBI: 247745

Вогнегуз червонощокий[2] (Emblema pictum) — вид горобцеподібних птахів родини астрильдових (Estrildidae). Ендемік Австралії.

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Західній Австралії, Північній Австралії, Квінсленді та Південній Австралії. У 2007 і 2008 роках великі напливи вогнегуза червонощокого зареєстровані на заході Нового Південного Уельсу. Відтоді було зареєстровано розмноження цих птахів і виникла постійна популяція. Мешкає в посушливих і напівпосушливих зонах, на скелястих ділянках з ґрунтовим покривом з травою.

Опис[ред. | ред. код]

Його довжина приблизно 10–12 см, вага 12 грам. Спинна частина (спина, крила, потилиця і хвіст), тім'я і шия коричневого кольору, а груди, живіт і боки чорні, з білими крапками на боках і на грудях. Навколо обличчя — червона маска, пляма в центрі живота, підхвістя і круп також червоні. Протяжність та інтенсивність червоного кольору на тілі сильно варіюються в кожного індивідуума: загалом у самиць маска та червона пляма на грудях менші, ніж у самців, а білі крапки з боків щільніші. Дзьоб зверху чорний з червонуватим кінчиком, а знизу червоний з тенденцією до сірості біля основи. Ноги тілесного кольору, очі сірувато-білі.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Це птахи, які живуть парами або невеликими групами (менше 20 екземплярів): вони ведуть денний спосіб життя, пересуваючись переважно вранці та вдень, а в середні години доби шукають укриття від високих температур у густій ​​рослинності. Більшу частину періоду активності проводять на землі, шукаючи їжу. Раціон складається в основному з насіння різних злакових трав. Він також їсть комах у період розмноження.

Вид не має фіксованого часу розмноження, але завжди розмножується, коли необхідні напівстиглі насіння доступні через дощі. Гніздо будується в кущах спініфекса і рідко знаходиться вище п'ятдесяти сантиметрів над землею. У кладці зазвичай від трьох до п'яти яєць. Період інкубації 16-18 днів.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. BirdLife International (2016). Emblema pictum: інформація на сайті МСОП (версія 2022.2) (англ.) 22 вересня 2023
  2. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.

Посилання[ред. | ред. код]