Вокзальний провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вокзальний провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Вокзал
Район Корольовський
Загальні відомості
Протяжність 400 м
Поштові індекси 10001
Інфраструктура
Забудова багатоповерхова житлова, садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r14885163 2692156 ·R (Житомир)
Мапа
Мапа

Вокзальний провулок — провулок в Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Провулок розташований в привокзальній частині міста. Розташований всередині кварталу, утвореного вулицями Київською, Вокзальною, Гоголівською та Івана Сльоти. Бере початок за будинком № 126 вулиці Київській, прямує на південний схід до з'єднання з Гоголівською вулицею.

Забудова провулка представлена переважно 5-9-поверховими житловими будинками (1970-х — 1980-х рр. побудови). Наявні декілька садиб першої половини ХХ ст.

Історія[ред. | ред. код]

Провулок сформувався наприкінці ХІХ ст. Показаний на плані 1897 року. Був довшим, оскільки з'єднував Київську вулицю з Вацківським провулком, який пролягав південніше нинішньої Гоголівської вулиці (на сьогодні ця ділянка Вацківського провулка не існує). Первинна забудова провулка, що представлена одноповерховими садибами, здебільшого сформувалася до початку ХХ ст.

Наприкінці 1960-х років провулок все ще завершувався південніше Гоголівської вулиці, у Вацківському провулку. У 1970-х роках кінець Вокзального провулка, як і кінець Вацківського провулка зникли й забудовані п'ятиповерховими житловими будинками. На місці завершення Вокзального провулка та його з'єднання з Вацківським провулком збудовано п'ятиповерховий житловий будинок № 104 по вулиці Гоголівській. Відтоді Вокзальний провулок завершується на Гоголівській вулиці.

На початку 1980-х років забудову початку провулка знесено у зв'язку з будівництвом трьохсекційної дев'ятиповерхівки № 126 по вулиці Київській. Нова дев'ятиповерхівка перекрила вихід провулка до Київської вулиці.

Протягом 1970-х років забудова Вокзального провулка зазнала докорінних змін. Більшість старих садиб було знесено для побудови п'ятиповерхових житлових будинків № 8, 10, 12 по вулиці Вокзальній та нових п'ятиповерхівок №10, 12 по провулку Вокзальному.

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]