Вокзальна вулиця (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Вокзальна вулиця
Населений пункт Житомир
Місцевість Вокзал
Район Корольовський
Історичні відомості
Колишні назви 1-а Привокзальна лінія
Загальні відомості
Протяжність 600 м
Поштові індекси 10001
Транспорт
Тролейбуси 1А, 1Б, 2, 3, 15, 15А
Рух двосторонній
Покриття асфальт
Інфраструктура
Забудова багатоповерхова житлова, малоповерхова житлова, громадська, промислова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r11717832
Мапа
Мапа

Вокзальна вулиця — вулиця у Корольовському районі міста Житомира. Назва вулиці походить від розташуванням на цій вулиці першого дерев'яного залізничного вокзалу міста у минулому.

Опис[ред. | ред. код]

Вулиця розташована у привокзальній частині міста. Бере початок від Привокзального майдану, прямує на південний схід до перехрестя з вулицями Вітрука, Бориса Тена та Заводською. Перехрестям з Вокзальною вулицею завершується Гоголівська вулиця.

Забудова західного боку вулиці багатоповерхова житлова (19701980-х років побудови). Сучасна забудова східного боку вулиці представлена здебільшого одно-, двоповерховими багатоквартирними житловими будинками (першої половини XX століття).

Історія[ред. | ред. код]

Вулиця сформувалася наприкінці XIX століття внаслідок прокладання залізниці від Бердичева до Житомира та побудови у 1896 році станції Житомир з комплексом допоміжних споруд. Вулиця показана на мапі 1897 року під назвою 1-а Привокзальна лінія. Починалася від Київської вулиці, завершувалася неподалік її нинішнього закінчення з'єднанням з Вацківським провулком, більша частина якого нині не існує та забудована. Забудова західної сторони вулиці здебільшого сформувалася до початку XX століття та простягалася від вулиці Київської до Привокзального майдану, що знаходився на місці сучасного перехрестя з Гоголівською вулицею (колишньою 3-ю Привокзальною лінією).

У 1899 році вулицею Вокзальною була прокладена трамвайна лінія та здійснено запуск 1-ї Київської лінії трамваю до залізничного вокзалу. З 1914 року трамвай курсував лише до початку вулиці, до нової будівлі залізничного вокзалу.

На мапі 1915 року фігурує сучасна назва вулиці — Вокзальна.[1].

У 1962 році на тодішньому початку вулиці побудоване розворотне тролейбусне кільце, де розташована кінцева зупинка тролейбуса. У 1965 році трамвайну колію, що пролягала на початку вулиці демонтовано, трамвайний рух було припинено.

Сучасна забудова вулиці почала формуватися у 1970-х роках. Стару забудову західного боку вулиці знесено та побудовано п'ятиповерхові багатоквартирні житлові будинки з прибудованими приміщеннями громадського призначення. У зв'язку із забудовою кварталу між вулицями Вокзальною, Гоголівською та Бориса Тена, ліквідована частина Вацківського провулка, перехрестям з яким до 1970-х років завершувалася Вокзальна вулиця. У 1975 році Вокзальна вулиця сполучалася з вулицею Вітрука. Вокзальну вулицю скеровано на схід, паралельно вулиці Вітрука та продовжено вздовж залізниці на 1 км на південь.

З лютого 1981 року по усій довжині вулиці Вокзальної курсує тролейбус у напрямку Східного мікрорайону та у протилежному напрямку: зі Східного мікрорайону до залізничного вокзалу[2].

У 1996 році Вокзальну вулицю скорочено, виділивши її частину, що пролягає уздовж залізниці від перехрестя з вулицями Бориса Тена й Вітрука, в окрему вулицю Заводську.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Polona. polona.pl. Процитовано 13 листопада 2022. 
  2. Мокрицький Г. П. (1999). Житомирське трамвайно-тролейбусне управління: 100 років трамвайному руху. Житомир: Волинь. с. 126. ISBN 966-7390-54-3. 

Джерела[ред. | ред. код]