Володар Баллантре (фільм 1984)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Володар Баллантре
The Master of Ballantrae
Жанр пригоди
Режисер Дуглас Гікокс
Продюсер Г’ю Бенсон
Сценаристи Вільям Баст, Роберт Льюїс Стівенсон
На основі однойменного роману Р.Л. Стівенсона
У головних
ролях
Річард Томас, Майкл Йорк, Тімоті Далтон, Файнола Г’юз
Оператор Боб Едвардс
Композитор Брюс Бротонd
Кінокомпанія Columbia Pictures Television, HTV, Hallmark Hall of Fame Production
Дистриб'ютор CBS
Тривалість 150 хв.
Мова англійська
Країна Велика Британія, США
Рік 1984
IMDb ID 0087692

Володар Баллантре (англ. The Master of Ballantrae) – телесеріал англійського режисера Дугласа Гікокса, знятий за мотивами однойменного роману шотландського письменника Роберта Луїса Стівенсона. Прем’єра фільму відбулася 31 січня 1984 року[1].

Сюжет

[ред. | ред. код]

Фільм починається із прибуття до Шотландії у 1745 році принца Чарльза, який очолює повстання проти англійського короля Георга ІІ.

Лорд Деррісдір, володар маєтку Баллантре,  задля збереження статусу родини, вирішує, що один з його синів підтримає повстання, інший – залишиться лояльним до влади. Джеймс, старший син, який мав успадкувати титул володаря Баллантре, приєднується до повстанців, молодший, Генрі, залишається із лордом та близькою родичкою Елісон Грем, нареченою Джеймса, у маєтку.

Повстання зазнає невдачі та до Деррісдіра доходять чутки про загибель Джеймса. Генрі стає спадкоємцем та, в інтересах родини, одружується на нареченій Джеймса.

Проте у 1749 році із повідомлення полковника Берка, товариша Джеймса, стає відомим, що він живий та знаходиться у Франції. Також, відомо, що після поразки повстання, Джеймс перебував в Америці, де до кращих часів залишив належний йому скарб. Але це не заважає йому вимагати у Генрі гроші, які він і отримує протягом певного часу.

Через низку обставин Джеймс повертається у родовий маєток, де поводить себе зухвало по відношенні до брата, постійно провокує його  і врешті-решт сходиться з ним на дуелі та отримує важке поранення. Врятуватися йому вдається тільки завдяки попередній домовленості із контрабандистами, які забирають непритомного Джеймса з місця дуелі.

В подальшому він вирушає до Ост-Індії і знов повертається до Шотландії через декілька років. Не бажаючи перебувати поруч із ним та намагаючись уникнути нових конфліктів, Генрі, на той час лорд Деррісдір, залишає оселю під наглядом Маккеллара, а сам із родиною від’їздить до Нью-Йорка, де у дружини є родовий маєток. Але Джеймс також вирушає до Америки, сподіваючись помститися братові та забрати раніше захований скарб.

Під час пошуків скарбу він гине, а Генрі із дружиною та сином повертаються до Шотландії.

Сприйняття

[ред. | ред. код]

Видання «The New York Times» у своїй публікації відмічає, що «Історія Р.Л. Стівенсона… була розкішно поставлена на телебаченні…» та звертає окрему увагу на чудовий акторський склад[2].

Провідний британський кінокритик Дерек Віннерт відзначив серіал як «добре спродюсований та з вінтажним акторським складом»[3].

Номінації

[ред. | ред. код]

Фільм був представлений до нагороди премією Еммі у трьох категоріях:

  • Найкращий актор другого плану;
  • Найкращий дизайн костюмів;
  • Найкраще художнє керівництво[4].

Примітки

[ред. | ред. код]
  1. The Master of Ballantrae (TV Movie 1984) - Release info - IMDb (амер.), процитовано 26 травня 2024
  2. Maslin, Janet (31 січня 1984). TV REVIEWS; 'BALLANTRAE': BROTHERS VIE IN SCOTLAND. The New York Times (амер.). ISSN 0362-4331. Процитовано 26 травня 2024.
  3. The Master of Ballantrae *** (1984, Michael York, Richard Thomas, John Gielgud, Timothy Dalton, Ian Richardson, Finola Hughes, Nickolas Grace, Brian Blessed) – Classic Movie Review 7280. Derek Winnert (амер.). 11 липня 2018. Процитовано 26 травня 2024.
  4. Here is the list of nominees for the 1984... - UPI Archives. UPI (англ.). Процитовано 26 травня 2024.