Волошинський Яків Якович

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Яків Якович Волошинський
Народився 1821(1821)
Крем'янець
Помер 1875(1875)
Волинь
Країна Російська імперія
Діяльність бібліотекар
Alma mater Київський університет
Галузь археологія

Волошинський Яків Якович (1821(1821), Крем'янець — 1875, Волинь) — український історик, археолог, нумізмат.

Біографія[ред. | ред. код]

Народився в сім'ї секретаря правління Київського університету Якова Степановича Волошинського, керуючого справами та нерухомістю. Після закінчення університету Св. Володимира у Києві та здобуття ступеня кандидата юридичних наук 28.10.1844 р. був призначений на посаду помічника бібліотекаря університету, до обов'язків якого входила опіка над нумізматичним зібранням.

1852 р. у зв'язку з виокремленням Мінцкабінету в окремий підрозділ, наказом Ради університету ученого призначають його хранителем, а в наступному, 1853 р., після археологічної експедиції у Васильківський повіт з метою вивчення стародавніх курганів, його призначають керівником Музею старожитностей. У результаті планомірних розкопок в Луцьку, на його околицях та у Київській губернії фонди старожитностей зросли до 1500 предметів.

Після виходу на пенсію у 1865 р. жив у помісті Волинської губернії, де продовжував археологічні дослідження, зокрема, обстежував городища Будераж, Листвин, Мала Мощаниця. Брав участь у ІІІ Археологічному з'їзді в Києві.

Наукова діяльність[ред. | ред. код]

1861 р. учений на вимогу Київського цивільного губернатора уперше офіційно здійснив експертизу скарбу, виявленого у володіннях поміщика Стародубова. Завдяки цій справі учений почав серйозне клопотання про охорону місцевою владою виявлених скарбів як пам'яток історії і культури. До честі ученого його активні дії успішно завершились Розпорядженням Київського губернського правління «рос. О присылке выкопанных в местных краях кладов в том виде, в коем они найдены, не подвергая даже очищению». Можливо, завдяки саме його турботам протягом ще півстоліття скарби південно-західних губерній потрапляли вже у Київський Мінцкабінет, незважаючи на виняткове право розпоряджатися ними, надане Імператорській археологічній комісії.

Яків Волошинський — один із перших археологів-дослідників Луцька. У 1857 р. він обстежив руїни церкви Св. Івана Богослова у Верхньому замку, виявив у південній частині храму під підлогою одинарне поховання у цегляній камері, перекритій кам'яною плитою. Паралельно він провів археологічні дослідження в околицях Луцька: розкопах три кургани на могильнику у Пересопниціта один курган біля села Красного на Стирі (тепер у межах Луцька). Результати розкопок були висвітлені на сторінках «рос. Краткого отчета Императорского университета им. Св. Владимира за 1857 г.», а також в опублікованих Т.-Ю. Стецьким записках учасника розкопок Теофіла Стипулковського. Вони свідчили про широкі зацікавлення давньою історією Волині, які існували у колах київської інтелігенції. Ці ж розкопки визнані українськими фахівцями-археологами першими науковими розкопками княжої доби в Україні.

Я.Волошинський активно використовував музейні збірки в навчальному процесі, і з 1862 р. був викладачем Київського університету.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Терський С. Історія археологічних досліджень та історичного краєзнавства Волині. — Львів: Видавництво Національного університету «Львівська політехніка», 2010. — С.23, 167—168.
  • Яущева-Омельянчик Р. Хранители минзкабинета Киевского университета Св. Владимира XIX-ХХ вв. // Rozwoj muzealnictwa i kolekcionerstwa numizmatycznego  — dawniej i dzis  — na Bialorusi, Litwie, w Polsce i ukraine (Suprasl, 5-7.IX.1996): Materialy z II Miedzynarodowej konferencji numizmatycznej. — Warszazwa, 1997. — S.111-123. (пол.)
  • Stecki T.-J. Z boru i stepu. Obrazy i pamiątki. — Kraków, 1888. — S.182-183. (пол.)